Döbbenetes módon fejezték ki elégedetlenségüket azok a dolgozók, akiket elbocsátottak az iváncsai akkumulátorgyárból egy több száz főt érintő leépítés részeként. A vendégmunkások emberi ürülékkel kenték ki a mosdókat.

Visszaesett a kereslet

A kereslet visszaesése miatt kellett elküldeni munkásokat az iváncsai akkumulátorgyárból. A cég 609 kölcsönzött munkavállaló szerződését szüntette meg, ám a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete szerint több mint ezer embert érint a döntés, ami az alkalmazottak 70 százalékát is elérheti. A cég azzal indokolta az elbocsátásokat, hogy az elektromos járművek iránti globális kereslet lassul, ami az akkumulátorgyártás csökkenéséhez vezet.

Vendégmunkásokat küldtek el

Paczolay Máté külügyi szóvivő szintén hétfőn azt közölte, hogy egyetlen magyar munkavállalót sem érintenek a gyárat üzemeltető koreai cég, az SK Innovation elbocsátásai. A döntésnek azonban a vendégmunkások sem örültek.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Fekláliát hagytak hátra

 „A vendégmunkások, megköszönve a bejelentést, fekáliával kenték össze az összes mosdót”  – érzékeltette az elbocsátások utáni indulatokat a Magyar Hangnak a szakszervezet elnöke, Székely Tamás.

Gödön nem lesz elbocsájtás

Magyarországon jelenleg Iváncsán és a gödi Samsung gyárban állítanak elő akkumulátort, utóbbi vállalatnál a szakszervezet tudomása szerint nem terveznek elbocsátásokat. 

Teljes a bizonytalanság

Az elektromos autók iránti kereslet megtorpant, de a nem elektromos autók esetében is piaci visszaesés tapasztalható. Amennyire az autóipari beszállítók helyzetére rálátunk, ez komoly probléma lehet a jövőben. A szakszervezet elnöke szerint „egyelőre teljes a bizonytalanság” a piaci kilátásokkal kapcsolatban. Elmondása szerint nem lát más megoldást, mint az állami támogatást, ami valószínűleg lendítene az elektromos autók piacán. 

Átállna az EU is elektromos autókra

Tavaly az Európai Parlament által is megszavazott megállapodás szerint 2035-től csak elektromos autókat lehet majd eladni az Európai Unióban. A magyar kormány erre készülve döntött az akkumulátoriparba fektetés mellett, számos gyárat betelepítve az országba. Többen jelenleg is megkérdőjelezik, lehetséges lesz-e valóban 2035-től az átállás, vagy ezt menet közben halasztani fogják.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: inárcsi akkumulátorgyár