Mai napig nem találták meg a 2023 májusában eltűnt Suhajda Szilárd hegymászót, akinek csúcstámadás közben veszett nyoma a Mount Everesten. Felesége, a tragédia óta most először beszélt hosszabban a nyilvánosság előtt. Legindi Tímea, azt mondta, a legmesszebb menőkig megbízott férjében és hitt abban, hogy képes meghódítani a Mount Everestet.

Sok ember volt a házban

A Suhajda Szilárd megmentésére indított expedícióról az özvegye azt mondta, hogy „abban a négy napban tele volt a házunk emberekkel. Egyrészt ott voltak a média munkatársai, másrészt elkezdtek jönni a barátaink. Szilárd mellett szocializálódva ők is tudták, hogy baj van, mert nem ért fel aznap a csúcsra. Én nem bánom, hogy ennyi mindenkit beengedtünk. Ennek köszönhető, hogy valaki a vezető hírek között olvasta, hogy baj van, és ez a valaki lett, aki finanszírozta a keresést” – mondta, hozzátéve, hogy az említett férfi szinte egy második Everest-expedíciónyi összeggel támogatta a keresést, és az ő segítsége nélkül nem lettek volna mentőserpák és mentőhelikopteres keresés sem.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Így tudta meg a szomorú hírt

Tímea beszélt azokról az órákról is, amikor először kapott információt arról, hogy férje meghalhatott a csúcstámadás során, de még keresik. „Nem rohantam a fürdőszobába zokogva, hanem valahogy úrra lett rajtam a megfontoltság, és a magam számára is meglepő módon azt válaszoltam a hír hozójának, hogy várjuk meg, amíg ezt egy másik forrásból is megerősítik, csak akkor mondjuk el a médiának” – mondta az özvegy a Csisztu Channel videójában.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Jó formában volt

Tímea azt mondta, férje remek formában, teljes mértékben felkészülve indult a csúcstámadásra. Férjével szinte mindennap beszélt telefonon, a végső hajrá előtt is „összeszedett volt, térben és időben, teljesen el tudta magát helyezni, semmi jel nem vetítette előre a később bekövetkezett tragédiát. Ha ott állok mellette, akkor sem tudom visszafordítani és nem tudom lehozni.”

Lecsúszhatott egy hasadékba

Legindi Tímea elmondta azt is, hogy véleménye szerint mi is történt pontosan férjével. „Az én teóriám egyszerű: Szilárd ott volt egy nagyon kitett, omlékony helyen, és egyszerűen lecsúszott. És olyan irányba csúszott le, amely nem az útvonal része, ezért sosem fogják megtalálni. Valószínűleg beesett egy hasadékba, és ezért nem látszik helikopterről sem”.

Pszichológus segítségét kérte

Miután bebizonyosodott, hogy férje nem tér vissza a Mount Everestről, Tímea egy pszichológussal is beszélt, hogy átsegítse magát és 5 éves kisfiát, Somát a családfő elvesztésén. A szakember többek között abban is segített, hogy mit kell mondani egy ilyen korú kisfiúnak ebben a szívszaggató helyzetben. „Csak négynapi nem alvás után tudtam rávenni magam, hogy leüljek beszélgetni Somával. Szívbe markoló pillanat volt, amikor meg kellett mondanom neki, hogy apa nem jön haza!” – mondta Tímea.

A kabalájáról kérdezett

„Utána még sokat kérdezett Soma, sok részletre volt kíváncsi” – mondta az édesanya: „így annak a kis béka-ujjbábnak a sorsa érdekelte a legjobban, amelyet ő adott elindulása előtt az apjának kabalaként. Már visszakerült hozzá a béka, igaz, nem az, amelyik az apjánál volt, de azóta mindig nála van, egy kicsit Szilárdot látja benne” – idézte fel könnyes szemmel, milyen erős az apja-fia kötödés.

A legmagasabbra jutott

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. A 8051 méteres Broad Peaket 2014-ben, első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t 2019-ben, a 8516 méteres Lhocét pedig 2022-ben mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyarként palack és serpák nélkül.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Suhajda Szilárd – Forrás: Facebook