Április 3-án szavaz az ország, a köztársasági elnök ugyanis akkora írta ki az országgyűlési választásokat. Magyarország választópolgárai ezen a napon döntenek arról, továbbra is Orbán Viktor vezesse az országot, vagy Márki-Zay Péter alakíthasson kormányt.

Április 3-án választunk

Április 3-ára írta ki az országgyűlési képviselő-választást Áder János köztársasági elnök, a jogszabályok szerint ez a legkorábbi lehetséges időpont a választás megtartására.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

7,8 millió választó

Mintegy 7,8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosultnak a január 26-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően február 11-éig kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Orbán Viktor ott lesz

A bejelentés után nem sokkal Orbán Viktor Facebook-oldalán is megjelent az időpont: „Április 3. Ott leszünk!” – írta a miniszterelnök.

82 nap a korszakváltásig

Az ellenzéki pártok (DK, Jobbik, LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom, MSZP, Momentum, Párbeszéd) közös reakciójukban azt írták: „már csak 82 nap van hátra a korszakváltásig. 82 nap múlva, április 3-án az Egységben Magyarországért és a civilek szövetsége leváltja Orbán Viktor lelketlen, korrupt és kapzsi rendszerét… Április 3-tól legyen Magyarország mindannyiunké”.

106 egyéni mandátum

A rendszerváltás utáni Magyarország kilencedik parlamenti választásán a választók döntenek majd az országos pártlistákról és a 106 egyéni körzet sorsáról is.

Budapest és Pest megye mandátumelosztása

A budapesti választók 18 egyéni mandátumról, a Pest megyei lakcímmel rendelkezők pedig 12 egyéni mandátum sorsáról döntenek.

500 aláírás szükséges az egyéni jelöléshez

Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, az ajánlásokat a választókerületi választási bizottságnál kell leadniuk. Országos listát az a párt állíthat, amely – legalább tizennégy megyében és a fővárosban – minimum 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Népszavazás is lehet aznap

Az idei választás azért is különleges lehet, mert tavaly novemberben megszavazta az Országgyűlés, hogy a választás napján is lehessen országos népszavazást tartani. Így akár április 3-án is lehetne szavazni arról a kormány „gyermekvédelmi” népszavazási kérdéseiről.

Orbán kontra Márki-Zay

A következő választás a Fidesz-KDNP és az Egységes Magyarországért szövetség, azaz az összellenzéki összefogás közt dől el. A jelenlegi kormánypárt miniszterelnök-jelöltje Orbán Viktor lesz, az ellenzéki összefogásé pedig Márki-Zay Péter.

5. kormányát alakíthatja Orbán Viktor

Amennyiben a Fidesz-KDNP szerez több mandátumot és a köztársasági elnök a jelenlegi kormánypártot bízza meg a kormányalakítással, akkor Orbán Viktor ötödik miniszterelnöki ciklusát kezdi meg. Zsinórban pedig a 4. kormányát alakíthatja.

Márki-Zay nyerte az előválasztást

Orbán Viktor kihívója Márki-Zay Péter, jelenleg Hódmezővásárhely polgármestere. A Csongrád megyei településen kétszer választották meg a helyiek. A politikus nyerte a tavaly ősszel megtartott ellenzéki előválasztást Dobrev Klárával szemben. Márki-Zay Péter azután lett esélyes a miniszterelnök-jelölti posztra, miután Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely visszalépett az előválasztás második fordulójától. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: