Az Európában nemsokára elérhető új egydózisú oltóanyagból június végéig 55 millió adag érkezhet az EU-ba, ebből Magyarország 4,36 millió adagot kötött le. A boltok polcairól ismerős márkanév, a Johnson & Johnson az AstraZenecához és a Szutnyikhoz hasonló vektorvakcinát gyárt.

Április 19-én érkezik az első szállítmány

A Johnson & Johnson április 19-én kezdi el a koronavírus elleni vakcinájának, a Janssennek szállítását Európába – írja a La Depeche az AFP-re hivatkozva. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Európai engedély

Az Európai Bizottság március 11-én közölte, hogy feltételes forgalomba hozatali engedélyt adtak a Johnson & Johnson egydózisú oltóanyagának, miután erről szóló ajánlást fogalmazott meg az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A cég tesztjei alapján a legsúlyosabb tünetek kialakulása ellen 85 százalékos védelmet nyújt a vakcina – írja a Hvg.hu

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Felpörgetik a termelést

A termelés felpörgetése érdekében, írja az AFP, a Johnson & Johnson az elmúlt hónapokban több megállapodást kötött európai gyógyszeripari cégekkel, köztük a francia Sanofival, az olasz Catalennel is és a német ITD Biologikával.

4,36 millió érkezik Magyarországra

Az Európai Unió 200 millió adagot rendelt az amerikai vektorvakcinából, ebből a második negyedévben mintegy 55 millió adagot kell leszállítaniuk az EU részére. Magyarország 4,36 millió adatot kötött le az oltóanyagból, az operatív törzs korábban azt közölte, hogy hamarosan ebből is fog hozzánk érkezni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Az agglomerációban tovább gyorsul a járvány

Közben a friss 12. heti eredmények alapján a szennyvízminták átlagos koronavírus koncentrációja stagnál, írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A mérések szerint öt vizsgált Budapest környéki település Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta közös mintája esetében volt mérhető koncentráció növekedés.

Két hétre előre jelez a szennyvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, azaz ennyi idő kell, hogy igazoltan növekedjen az esetszám.

Tünetmenteseket is jelzi

A vírus örökítőanyagát nemcsak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik. A szennyvízben észlelhető vírus örökítőanyag-mennyisége az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: illusztráció