50 ezer milliárd forintnyi arany és ezüst lehet a Börzsönyben. Egy most napvilágot látott, hét műhold bevonásával készített svájci georadar-kutatás szerint 50 ezer milliárd forint értékű nemesfémet rejt a hegy. A teljes magyar államadósság jelenleg 40 ezer milliárd forint.

Rengeteg nemesfém

A geológiai kutatások és történelmi források szerint 13 ezer milliárd forintnyi aranyat és ezüstöt rejt a Börzsöny – állítja Varga István, a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. tulajdonosa. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Aranymező Budapesttől 30 km-re

A Budapesttől légvonalban alig 30 km-re fekvő Nagyirtáspuszta, Kóspallag és Márianosztra környékén alig 60 méterre a felszín alatt már jelentős aranylelőhelyek vannak – állítják a Bors videójában, amit a cikkünk alján nézhetsz meg.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Márianosztra 30 km-re van légvonalban a fővárostól

Forrás: GoogleMaps

Egy hónapja alulbecsülték az arany mennyiségét

Varga István, a bányászati cég vezetője egy hónapja így nyilatkozott: „Az általam feltárt és szakemberek által leigazolt számítások szerint 45 milliárd euró értékű ezüst és arany van a hegy alatt, ebből 36-37 milliárd euró a tiszta nyereség, ami kitermelhető, és ehhez jönnek még az egyéb fémek és ásványi anyagok, amelyeket a kitermelés során a felszínre tudnánk hozni.”

Földminták

A vállalkozó akkor a rendelkezésére álló adatokat, valamint újabb földmintákat küldött a világ három, ezzel foglalkozó legjobb független laborjába. Varga István teóriája felkeltette három svájci bányászati egyetem figyelmét is, amelyek 7 műhold segítségével készített georadar-kutatás során az eddig hitt mennyiség több mint háromszorosát fedezték fel.

Megdöbbentően sok arany

„Ez egész egyszerűen hihetetlen. Azt mindig tudtam, hogy van ott arany, de, hogy ennyi és ilyen sűrűségben az engem is megdöbbentett” – fogalmazott Varga, aki elmondta, a műholdak egy 70 négyzetkilométernyi földterületet pásztáztak végig.

50 ezer milliárd forint

Az 500 méteres mélységig végzett előzetes elemzés alapján 3000 tonna aranyat és 3000 tonna ezüstöt rejt a Börzsöny. Ez az arany és az ezüst tőzsdei árfolyamán 153 milliárd euró, ami 50 ezer milliárd forint! „Csak halkan jegyzem meg, hogy a teljes magyar államadósság 40 ezer milliárd”– nyilatkozta Varga István.

A mélyben működne a bánya

Varga István azt is elmondta, hogy a teljes termelés környezetbarát technológiával, vízzel történne a mélyben és csak a kész aranyrudak kerülnének a felszínre egy elektromosan hajtott kisvasúthálózat segítségével.

A falvakban lenne a bányágoz alagút

Technikailag úgy oldanák meg, hogy ne sérüljenek a páratlanul szép Börzsöny természeti értékei, hogy Nagyirtáspuszta, Kóspallag, Márianosztra területén alakítanának ki alagutakat és a mélyben közelítenék meg az aranyat tartalmazó rétegeket, így nem kellene feltúrni az erdőket, mezőket.

Állami koncesszió

A vállalkozó hozzátette, mielőtt bármilyen bányászat elkezdődne, az államnak ki kell írnia a koncessziót, ami iránt már több nagy bányavállalat is érdeklődik.

Nagy múltú aranybányászat

Magyarországon nagy múltja van az aranybányászatnak. A legutolsó aranyat is szolgáltató bányát Az 1950-es években megnyitották Gyöngyösoroszinál. Ez az ércbánya jelentős cink- és ólomérc-termelésével 1985-ig a Kárpát-medence legnagyobb termelésű ércbányája volt. A bánya bezárásáig évi 30- 40 kg aranyat és 800-1000 kg ezüstöt szolgáltatott. A Börzsöny 23 millió évvel ezelőtt még működő vulkán volt. A kráter pereme alkotja ma is a legmagasabb csúcsait, ilyen például a 938 méter magas Csóványos. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a Bors videója az aranylázról

Kiemelt kép: Márianosztra a kisvasúttal és aranytömbökkel – BPK-montázs