Elesett az utcán Árpa Attila édesanyja, fejsérüléseket szenvedett, vérzett. A celeb kihívta a mentőket, akik Árpa elmondása szerint 65 perc múlva érkeztek ki és a közeli János kórház helyett egy távolabbai kórházba szállították. Győrfi Pál megmagyarázta miért ment ki ilyen sokára a mentő.

Betörte a fejét

„Tegnap édesanyám elesett, beütötte a fejét. Sok vért veszített. 12. kerületben. Azonnal mentőt hívtunk. A mentő 65 perccel később megérkezett. Aztán a fiumei úti kórházba vitték, át a városon. Nem, nem a Szent János kórházba, ami 5 percre volt a baleset helyszínétől. Miért? Mert a Szent Jánosban keddenként nem üzemel a sürgősségi.” – írja Árpa Attila a Facebook oldalán, majd így folytatja:

Hagyták, hogy szar legyen az egészségügy

„Egyszerűen nem értem. Lehet, hogy Magyarország kurvára fejlődik és működik, és szarok rá, hogy most kinek a politikai nézeteit bántom ezzel, de a magyar egészségügy egy kibaszott katasztrófa. Minden tiszteletem az orovosoké, mentőké, ápolóké. Ők megtesznek mindent, ami tőlük telhető. Le a kalappal. De azok, akik hagyták, hogy ilyen szarban legyen és maradjon az egészségügyünk, na azok is várjanak majd 65 percet a mentőre, ha legközelebb baj van.” – írta Árpa.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Sok vért vesztett

A tévés a Blikknek is nyilatkozott. Azt mondta: „Komolyan mondom, ennél még az is gyorsabb lett volna, ha lovaskocsival jönnek! Hiába hívtuk a 112-t, és mondtuk el a diszpécsernek, hogy vészhelyzet van, anyukám beütötte a fejét és rengeteg vért vesztett, mégis 65 percet kellett várni a mentőre. Miután elvitték, telefonáltam a kórházba, mi a teendőm. Azt javasolták, a pizsamán kívül vigyek WC-papírt meg vizet. Döbbenet! Kiborultam – vallotta be Árpa Attila. 

Árpa megijedt

Árpa nem tagadja, megijedt, amikor meglátta, hogy szeretett édesanyja, Katalin fejéből ömlik a vér. Miután értesítették a mentőket, a protokoll szerint a diszpécser döntött arról, mennyire lehet sürgős az eset.

Győrfi Pál magyarázkodik

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta miért kellett 65 percet várni a mentőre: „A beteg állapota alapján legsürgősebb, életveszélyes esetekhez („P1-es prioritás”) rendszerint igen gyorsan, a pillanatnyi mentőkapacitás függvényében akár néhány percen belül megérkezik a mentő.” – mondta Győrfi, majd folytatta: 

Így döntött a diszpécser

„A jelzett esetben a hívást fogadó mentésirányító a rendelkezésére álló információk alapján nem állapított meg közvetlen életveszélyt, az esetet a vonatkozó protokollnak megfelelően P2-es prioritású feladatként kezelte. A könnyebb fejsérülést szenvedett sérültet stabil állapotban a területileg illetékes, ügyeletes kórházba szállítottuk” – mondta Győrfi Pál.

Árpa kiakadt

Árpa Attila ehhez annyit fűzött hozzá, hogy „az ember azért hívja mentőket, mert segítségre van szüksége. Az anyám fejéből ömlött a vér, én nyomtam a sebet, a szomszéd hívta a 112-t. Ha az a kolléga ilyen tehetséges, hogy a távolból, telefonon keresztül meg tudja állapítani, hogy nincs agyvérzés vagy más komoly sérülés, mindezt CT nélkül, akkor őt máshol kellene használni, nem diszpécserként.”

Több orvos és nővér kell

A tévés hozzátette: „Ezzel a rendszerrel csak azt érik el, hogy ezentúl mindenki hazudni fog. Egyébként meg nem magyarázkodni kell, hanem sokkal több mentőst, orvost, nővért kell megfizetni.”

Fejseb

Árpa Attila édesanyjánál szerencsére a CT-vizsgálat szerencsére nem mutatott ki súlyos sérülést, ám a fejsebét varrni kellett. A színész-rendező az ellátása után hazavitte magához. Nyilván nincs minden rendben. Sok vért veszített, de hazaengedték, most itt van velem és az egész karácsonyt is itt tölti, én pedig minden munkámat lemondtam, hogy mellette lehessek – mondta a tévés.

Kiemelt kép: Árpa Attila