Ellenőrizést tartottak a hatóságok az élelmiszerboltokban. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a kereskedők betartják-e az árstoppal kapcsolatos szabályozásokat. A legtöbb gond az étolajjal volt, az egyik vidéki boltban a megengedett ár másfélszerezéséért adták a terméket.

500 boltot vizsgáltak

Február első felében több mint félezer üzletben vizsgálta az élelmiszerárstop betartását a fogyasztóvédelem. A tapasztalatok szerint a kereskedők elenyésző számú kivételtől eltekintve csökkentették áraikat, az előírt készletet tartják raktáron. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

42 szabálytalanság

A kormányhivatali szakemberek mindössze 42 esetben találtak hiányosságot, a hatóság mostanáig összesen 300 ezer forint bírság kiszabásáról döntött.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Magasabb ár

Huszonöt üzlet alkalmazott az előírtnál magasabb árat, tizennégy nem biztosította a megfelelő mennyiséget az érintett élelmiszerekből. Hét helyszínen a kötelező tájékoztatás hiányzott egészen vagy nem felelt meg mindenben a rendelkezéseknek.

Az étolajjal volt a legtöbb gond

Némelyik kereskedelmi egység több szempontból is mulasztott. A leggyakrabban az étolaj kapcsán vétettek hibát az üzletek, tizennégyszer annak ára, ötször a mennyisége nem stimmelt.

Bírságok

Megszülettek az első bírsághatározatok, öt szabálysértés az elmarasztalt kereskedők 300 ezer forintjába került. Egy vidéki üzlet azzal érdemelte ki az eddigi legnagyobb, 100 ezer forintos szankciót, hogy a hatósági ár több mint másfélszeresét kérte az étolajért.

3 millió is lehet a büntetés

A bírságok mértékék a kormány már korábban közétette. Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezertől 3 millió forintig terjedő bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet.

Be is zárhatják a boltot

Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható.  Ha az élelmiszerárstop megszegéséről fogyasztótól érkezik panasz, azt a hatóság közérdekű bejelentésként kezeli és haladéktalanul kivizsgálja.  

7 termék olcsóbb február 1-től

  • kristálycukor,
  • BL-55-ös búzafinomliszt,
  • napraforgó-étolaj,
  • sertéscomb,
  • csirkemell,
  • csirke far-hát és csirkeszárnyvég,
  • 2,8 százalékos UHT-tej.

Iránymutató a KSH számítása

Ezeknek a termékeknek az ára nem lehet magasabb a tavalyi október 15-i árnál. Ha ez az ár egy kedvezményes ár volt, akkor az akció előtti árat kell alkalmazni, vagy pedig, ha ez nem megállapítható, akkor a KSH honlapján megtalálható, tavaly októberre vonatkozó átlagos fogyasztói árat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció