Bár már 2004 augusztusában bezárták, csak néhány hónapja hirdették meg eladásra a Tungsram gyár legendás újpesti strandját. A Szentendrei-sziget déli csücskével egy magasságban elhelyezkedő, Duna-part melletti terület 1938-tól üzemelt kültéri strandként. Eredeti neve UTE Dunafürdő volt. A vételár egyelőre nem ismert.

1938-ban nyílt meg

A Tungsram strand, eredeti nevén UTE Dunafürdő (az újpesti szleng becenevén a „Tungi”) 1938. július 10-én nyílt meg és hivatalosan 2004. augusztus 26-án zárt be végleg. Az Egyesült Izzó, később Tungsram igazgatójának Aschner Lipótnak köszönhető a strand megnyitása, aki akkoriban az UTE vezetője is volt, és ezzel a tettével a sportegyesületet is megmentette a csődtől. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mesterséges szigeten alakították ki

A strandot a gát belső oldalán, mesterséges szigeten létesítették. A szigetet egy híd kötötte össze a Duna bal partjával. A gát létesítésének eredményeként elindult egy természetes feltöltődési folyamat a gáttal elzárt területen, mait az 1950-es évektől fokozatosan mesterségesen is feltöltöttek.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

30 ezer négyzetméteren

A strand területe 30 ezer négyzetméteres volt, benne egy 50 × 20 méteres verseny-, egy 50 × 25 méteres vendég- és egy gyermekmedencével.

Az újpestiek kedvenc helye volt

A strand befogadóképessége jóval tízezer fő fölött volt, egyszerű hely volt, de az emberek éppen ezért kedvelték. A strand hamar az újpestiek kedvelt helyévé vált, óriási élet volt itt az 1980-as évekig.

Legendás bajnoki meccsek

A strand többek között azért is volt legendás, mert a Vasas Izzó vízilabda csapata az uszoda 18 fokos vizében rendezte bajnoki mérkőzéseit, és ez a hideg víz nagy próbatétel volt azoknak a csapatoknak, amelyek nem ilyen hőfokú medencében tartották edzéseiket.

Szabadultak volna tőle

A General Electric nevű amerikai cég, amely 1990-ben megvette a Tungsramot, költséghatékonysági okokból szabadult volna a strandtól, valamint a cég által feleslegesnek ítélt épületektől – írja a napi.hu.

Egy komoly érdeklődő volt

Egyetlen komoly érdeklődő akadt csupán, egy holland cég, akik egy aquaparkot szerettek volna létrehozni a strand helyén, azonban a talajtani vizsgálatok ezt meghiúsították. A strand 2006-ban bezárásra került, azóta használaton kívül áll.

Működik a csónakház

A területen található csónakház jelenleg is működik az Újpesti Kajak-Kenu Szövetség sportszakmai gondozásában, biztosítva a sportág utánpótlás-nevelését. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a legendás újpesti strand. Fotó: Youtube.