A következő napokban akár a legmagasabb fokot elérő árvízvédelmi készültséget is elrendelhetik a Duna egyes szakaszain. Pest vármegyében többek között már Verőcénél, Szobnál, Nagymarosnál, Budakalásznál és Dunakeszin is kiöntött a folyó. Az előrejelzések szerint a dunai árhullám csütörtökre éri el Budapestet, így szombatra már az alsó rakpart is víz alá kerülhet.

Megindult az árhullám

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint a lehulló és összegyűlő csapadék miatt a szakembereknek készenlétben kell állniuk, mivel hamarosan komoly árhullám indulhat meg a Dunán.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Ellepi a víz a rakpartot

Az előrejelzések szerint a dunai árhullám miatt első fokozatú árvízvédekezési készültséget rendeltek el Budapesten, négy árvízvédelmi szakaszon. A fővárost csütörtökre éri el a dunai árhullám, amelynek tetőzésére szombatra várják az alsó rakpart szintjét meghaladó vízállással, ami a rakpart lezárását jelenti majd.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Víz alatt a verőcei strand

Verőcén a helyi strandot és a játszóteret is elöntötte a Duna. A községben már homokzsákokat is elhelyeztek, hogy szükség esetén védekezni tudjanak – erről az Időkép közölt fotókat.

Dunakeszin is kiöntött a Duna

Dunakeszin, a víz ellepte a helyi strandot és a Duna-parti játszótér területét is. A város egyik önkormányzati képviselője szerint akár egy métert is emelkedhet a víz, így a komp előreláthatólag szerda estig jár. Lakóházak nincsenek veszélyben, ártérre épített üdülőterületek viszont igen, és a legnagyobb gond, hogy tartós lesz az árhullám – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.  

Dunakeszi rakpart

Forrás: Facebook/Csoma Attila

670 cm körül tetőzhet a Duna

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső miatt Passauban például 29 centiméterrel magasabban tetőzött a Duna. Nagybajcsnál meghaladják a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintű vízállást, Budapesten pedig 670 centiméter körüli tetőzés várható szombat éjjel.

A Duna áradása miatt lezárják Budakalászon az EuroVelo6 kerékpárút útvonalának egy részét

Forrás: Magyar Kerékpárosklub Észak-budai Területi Szervezet

Nagymaroson is védekeznek

A napokban Nagymaros is megkezdte az árvízre való védekezést. Az árvízi védekezési terv és a védelmi technológiája már bizonyos megelőző munkálatokat indokolttá tettek és tesznek, melyeket a parthoz közel lakók már tapasztalhatnak. Ezen munkálatokban jelenleg érintettek a település csapadékvízelvezető csatornáinak végén található aknák, melyekből a Dunába történik az elvezetés. A védekezési protokoll szerint az elzárt aknák tetejét nyitott állapotban kell tartani, melyeket biztonsági okokból beton zsalukő elemekkel rakott raklapokkal fedtünk/fedünk le – olvasható a közleményben.

Lezárták a kerékpárutat

A kerékpárút hosszabb szakaszának lezárása és elterelő/figyelmeztető táblák kihelyezése már megtörtént. Az önkormányzat tájékoztatása szerint várható, hogy a Duna-parti sétányok bizonyos részei és az alsó utca szakaszok is érintve lesznek a víz és a megelőző védekezés által. Kérik a körültekintő közlekedést és a lakosság megértését! Kérik a további munkálatok és az elkerítések/elzárások kapcsán a biztonsági szabályok betartását!

Kiemelt kép: