A címben szereplő kérdés nem válaszolható meg egyszerűen, nincs rá egyértelmű válasz. Számos kérdést kell figyelembe venni ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, átfolyós- vagy tárolós bojler lesz-e a megfelelő választás otthonunkban. Lássuk, hogyan érdemes döntést hozni!

Nincs jónak vagy rossznak tekinthető műszaki megoldás, mindkét típusú villanybojler jó megoldás lehet. A kérdés az, hogy mire keressük a megoldást.

A használati melegvíz elérése ma már nem számít luxusnak. Többnyire csak megnyitjuk a csapot, és máris előállt a kívánt melegségű víz. Természetesen a víz forralásához további teendőnk van, azonban a kellemesen meleg hőmérséklet különösebb erőfeszítés nélkül elérhető. Ez a melegvíz jöhet távhőről, vagy pedig átfolyós-, vagy valamilyen típusú tárolós vízmelegítőből. Ha házközponti fűtésről kapjuk a melegvizet, akkor is nagy valószínűséggel melegvíz tárolóból érkezik.

Az átfolyós bojler jellemzően kisebb méretű tárolós társánál – általában ez a legnagyobb előnyeként emlegetett tulajdonsága, hiszen kisebb helyet foglal. Az elvét tekintve, miszerint a használat során azonnal melegíti fel a rajta átfolyó vizet, elegendő is a kisebb méret. Nem szükséges vizet tárolnia. Ezért egészen kis helyeken, például mosogató alá vagy egy kisebb mosdóban is könnyedén elhelyezhető.

Teljesítményét tekintve szinte korlátlan: bármennyi melegvíz előállítására képes. Korlátokba akkor ütközünk, ha szeretnénk több csappal is használni, hiszen jellemzően csak egy csap biztonságos ellátására képes. Ha több rákötött csapot egyszerre nyitunk meg, azonnal tapasztalhatjuk a hőmérséklet drasztikus csökkenését.

Továbbá szem előtt kell tartanunk a belépő víz hőmérsékletét is. Nem mindegy, hogy mindössze 5-6 fokos vagy akár 20 fokos vizet kell felmelegítenie, így bár ideális megoldás lehet nyaralóba, számítanunk kell arra, hogy nem mindig a várt hőmérsékletű víz távozik a csapból.

A tárolós bojler jobb lehet?

A tárolós vízmelegítő sokkal nagyobb helyet foglal, hiszen nem csak átfolyatnia, tárolnia is kell a vizet.

Méretéből kifolyólag nem is lehetséges kis helyekre szerelni (például a mosogató alá), de ez nem is jelent feltétlenül problémát, hiszen akár a csaptól távol is telepíthető. Ráadásul egyszerre akár több csapot is rá lehet kötni.

Ez utóbbi érv könnyen ellenérv is lehet, hiszen bár a csapok száma növelhető, a víz mennyisége véges. A tároló kapacitás határozza meg a vízhasználatot.

A fentiekből talán könnyen kiolvasható, hogy nem egyértelműen jobb vagy rosszabb az egyik típus a másiknál. A választásnál a vízhasználatot és a rendelkezésre álló helyet is érdemes figyelembe venni, így biztosan jó döntést hozunk végül.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember  olvassa!