Egy későbbi bankrabláshoz akarták felhasználni az Üllői úton posztoló rendőr fegyvereit, ezért leütötték, egy autó csomagtartójába tették, majd amikor kiderült, hogy még él a rendőr, agyonverték. Az 1979 nyarán történt esetet Magyarország egyik legidősebb nyugállományú rendőre, Pella László mesélte el a Zsaru Magazinnak.

Legendás rendőr volt

A nyugalmazott dandártábornokot vérbeli zsarunak ismerték Kispesten, majd a 13. kerületben. Végigjárta a rendőrségi ranglétrát, végül Budapest rendőrfőkapitányának rendészeti helyetteseként vonult nyugdíjba. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Rendőrgyilkosság

Az egyik legemlékezetesebb esete az 1979 nyarán Soós-ügyként elhíresült rendőrgyilkosság volt. A három elkövető általi bűncselekmény indítéka az volt, hogy egy későbbi bankrabláshoz fegyvert szerezzenek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Autóhoz csalták

A hajnali órákban autójukkal megközelítették az egykori Vörös Hadsereg útján, a mai Üllői út külső részén a fegyveres szolgálatot teljesítő Gyulai Károly főtörzs őrmester őrbódéját, majd kocsijuk műszaki hibáját színlelve az autóhoz csalták.

Leütötték a rendőrt

A főkolompos Soós Lajos egy féltengellyel hátulról leütötte a rendőrt. A pisztolyát elvették, ám az őrbódéban nem találták meg a gépfegyverét. A csomagtartóba helyezett áldozatot távolabb akarták eltemetni ezért elindultak vele kifelé a városból.

Átvágták a torkát

Az elkövetők útközben észrevették, hogy a leütött rendőr még él. Ekkor félreálltak, Soós pedig az acélrúddal tovább verte a magatehetetlen egyenruhást, és átvágta a torkát.

A büntetés: halál

Soós egyik bűntársa György József volt, őt nekem és kollégáimnak sikerült elfognunk – meséli a nyugdíjas nyomozó – majd a Budapesti Rendőr-főkapitányság központi állománya hallgatta ki gyanúsítottként. Az első- és másodrendű vádlottakat kötél általi halálra ítélték, és 1980. október 1-én végrehajtották – mondta a nyugdíjas nyomozó a Zsaru Magazinnak.

Már nincs halálbüntetés Magyarországon

Pella László nyomozó 1996-ban vonult nyugdíjba, azt követően, hogy 1990. október 24-én, az Alkotmánybíróság megállapította a halálbüntetés alkotmány-ellenességét, ezzel Magyarországon megszűnt a halálbüntetés. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Archív felvétel 1980-ból, a Rendőrség Mosonyi utcai udvarán készült felvétel – Fotó: Fortepan.hu