Az automata öntözőrendszerek megkönnyítik a kert, udvar körüli teendőinket, azonban természetesen télen ezek is “pihennek”. Ilyenkor várnunk kell a következő tavaszig, amíg újra elindíthatjuk őket. Feltehető a kérdés, hogy mikor érdemes újra üzembe helyezni őket. Nos, a következő cikkben többek között erre is válaszolunk neked. 

Az automata öntözőrendszer pozitív hozadékai

Az automata öntözőrendszer számos előnnyel jár. Nem elég, hogy időt és energiát spórolunk segítségükkel, de sokkal gazdaságosabb és takarékosabb öntözési módszert tesznek lehetővé, mint bármely más eszköz használata.

Ezek az öntözőrendszerek tulajdonképpen biztosítják, hogy a különböző vízigényű növények is megfelelő folyadékmennyiséget kapjanak, továbbá a különböző oldatok is sokkal célzottabban adagolhatóak. Azonban oda kell figyelnünk, hogy az első nagy fagyok előtt a téliesítésről is gondoskodjunk. Amikor pedig újra beköszönt a tavasz, ismét a segítségünkre lehetnek.

Igazodjunk az időjáráshoz

Nos, a rendszer tavaszi elindítása nem köthető oly módon konkrét dátumhoz, mint mondjuk egy ünnepnap, hiszen az öntözőrendszer elindítását megannyi tényező befolyásolja. Az egyik legfontosabb ilyen például az időjárás. Lehet, hogy a naptár szerint már tavasz van, azonban nem biztos, hogy az időjárás is ezt mutatja. Az idő előtti indítás pedig sokat árthat a rendszernek.

A pontos időzítés tehát rendkívül fontos, s ez általában a talajmenti fagyok megszűnése utáni időszakra tehető. Nem árt óvatosnak lenned, mert a rendszer elindítása nem csupán két gomb megnyomásával jár, így a legfontosabb lépéseket mindenképpen meg kell tenned!

“Tavasziasítás” lépései

Az első lépés, hogy ellenőrizzük a korábban téliesített rendszer állapotát, nem tapasztalható-e rajta, hogy eljárt az idő felette. Megesik ugyanis, hogy eltömődnek a szórófejek, elállítódott a mágnesszelep vagy megsüllyedt a föld. Ha a megtalált hibákat rendbe is hoztad, akkor jöhet a következő lépés. Amennyiben úgy véled, szigorú cserére szorul egy-két alkotóelem, akkor az AutomataÖntözőrendszer.com öntözéstechnikai eszközök kínálatában te is megtalálod a legfontosabb termékeket! 

Ezután nyomás alá kell helyezned a rendszert. Ilyenkor egyszerűen nyissuk meg a csapot, amely viszonylag gyorsan átjárja az egész rendszert. Vigyázz azonban, ha szivattyú segítségével tör ki a magasba a víz, akkor ajánlott az első néhány litert a rendszeren kívül folyatni. Miért? Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy a felgyülemlett szennyeződések ne rögtön a növényeket bombázzák. 

Ha ezekre figyelsz, akkor gyors lesz a rendszer újbóli üzembe helyezése. Persze az is sok mindent meghatároz, hogyan lett téliesítve korábban. Ha még mindig nem vagy biztos a dolgodban, akkor bátran kérd ki szakember véleményét is a témában!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!