Az agglomerációban is kiváló iskolák vannak, itt a bizonyíték, hogy nem kell feltétlenül a fővárosba cipelni a gyereket. Az agglomeráció legjobb általános iskolájának képzeletbeli dobogójára a szentendrei Szent András, a pátyi Bocskai és a biatorbágyi Ritsmann általános iskola léphet fel.

Elkészült Magyarország 2431 általános iskoláját rangsoroló lista, amely alapvetően a kompetenciatesztek eredményei alapján állítottak össze a legjobbiskola.hu szerkesztői. A 2431 iskola közül kiválogattuk az agglomeráció 10 legjobb általános iskoláját.

Mi az a kompetenciateszt?

A lista az országos kompetenciatesztek eredményein alapul. Minden évben központilag végeznek országos kompetenciateszteket. A 6., a 8. és a 10. évfolyamos tanulók az ország összes iskolájának valamennyi feladatellátási helyén ugyanabban az időpontban és azonos körülmények között, az arra kiképzett felmérésvezetők irányításával és felügyeletével írták meg a felmérést. Ennek során egy kétszer 45 perc hosszúságú matematikai és egy kétszer 45 perc hosszúságú szövegértési tesztet oldottak meg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Meglepetések az agglomerációban

Az agglomerációs listát elnézve érdekesség, hogy a legjobb 10 általános iskola közül három falusi iskola, ezek közül az egyik, a pátyi Bocskaia top háromban is benne van. Az is meglepetés, hogy az első 10 legjobb agglomerációs általános iskola közül három; a pátyi, biatorbágyi és a budajenői egy 10 km-es körön belül helyezkednek el. A 10 legjobb agglomerációs általános iskolából 8 a budai, kettő pedig a pesti oldalon van és Budaörs ezen a listán is jól teljesít, hiszen két általános iskolája is benne van a top 10-ben.

Ha 3 legjobb általános iskola

A legjobb általános iskola a szentendrei Szent András Katolikus Általános Iskola és Óvoda lett. Az intézmény országosan is kiváló 26. helyezést ért el. Meglepő, de az agglomeráció második legjobb általános iskolája a Pátyi Bocskai István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, amely országosan a 44. helyezett lett. A dobogó harmadik helyére a Páty melletti Biatorbágyon működő Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola állhat, országosan a 49. legjobb iskola lett.

Az agglomeráció 10 legjobb általános iskolája 2019-ben:

  1. Szentendre, Szent András Katolikus Általános Iskola és Óvoda (országosan: 26)
  2. Páty, Bocskai István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (országosan: 44.)
  3. Biatorbágy, Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola (országosan: 49.)
  4. Budaörs, Kesjár Csaba Általános Iskola (országosan: 58.)
  5. Érd, Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola (országosan: 69.)
  6. Gödöllő, Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda (országosan: 76.)
  7. Budajenő, Budajenői Általános Iskola (országosan: 105.)
  8. Budaörs, Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola (országosan: 122)
  9. Pilisszentkereszt, Pilisszentkereszti Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola (országosan: 133.)
  10. Vác, Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola (országosan: 150.)

A fenti listából az látszik, hogy az agglomerációban, sőt az agglomeráció kisebb településein is kiváló iskolák vannak, nem feltétlenül kell ezért a gyereket a fővárosba cipelni.

Kétségtelen, hogy a jó általános iskolát keresőknek könnyebb dolguk van a budai oldalon, de azért a pesti agglomerációban is könnyen lehet jó általános iskolát találni.

Kiemelt kép: illusztráció