Idén is elkészül a magyar iskolák rangsora, ebből pedig kiválogattuk a 2019-es eredmények alapján az agglomeráció 10 legjobb középiskoláját. Változott a 2018-as rangsor. A budaörsi Illyés és a dunakeszi Radnóti megtartotta az első és második helyét, az érdi Vörösmarty viszont lecsúszott a harmadik helyről, a gödöllői Premontrei pedig feljött a dobogó harmadik fokára .

Hova járjon a gyerek? Jó az a suli ahol most tanul? Fontos kérdések, ezért 2019-ben is elkészítettük az agglomeráció legjobb középiskoláinak hivatalos rangsorát.

A legjobb agglomerációs középiskola

Budapest környékének legjobb középiskolája, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium országos összevetésben a tavalyi 16. helyről feljött a 11. helyre. Ha figyelembe vesszük, hogy az országban 1768 középiskola szerepel a felmérésben, az agglomeráció top 10 középiskolája kiváló országos helyezést ért el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Így készült a lista

A lista adatait idén is a legjobbiskola.hu oldalról gyűjtöttük. A középiskolák legfrissebb sorrendjének kialakításánál az Oktatási Hivatal által közzétett legfrissebb kompetenciaméréseket és érettségi eredményeket vették figyelembe. Az agglomeráció korábbi, 2018-as listáját itt lehet megnézni.

Az ország 1768 középiskolája közül a lista készítői arra voltak kíváncsiak, hogy az érettségin indult diákok milyen sikerességgel végeztek a választott tantárgyból és hányan választották az iskola sikeres érettségi tantárgyait, de számoltak az iskola eredményeinek stabilitásával is, így nem csak egy év eredményei alapján rangsoroltak.

Nyertesek és vesztesek az agglomerációban

A 2019-es és a 2018-as lista összehasonlításakor kiderül, hogy a nagy vesztes az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium, amely az agglomerációban elvesztette harmadik helyét, és a negyedikre csúszott, országosan az 51. iskola, de itt is lecsúszott négy helyet.

A nagy nyertes viszont a Gödöllő, Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium és Kollégium, amely a tavalyi agglomerációs 5. helyről azonnal a harmadik helyre ugrott, országosan a 48. legjobb és itt is előrébb került.

Az agglomerációs lista második felén is van mozgás. A Váci SZC Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma egyet lecsúszva helyet cserélt a Budakeszi, Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziummal, amely így előrelépett a 6. helyre.

Az agglomerációs középiskolák abszolút (top) rangsora 2019:

  1. Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium (Országosan: 11.)
  2. Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium (Országosan: 38.)
  3. Gödöllő, Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium és Kollégium 3. (Országosan: 48.)
  4. Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium (Országosan: 51.)
  5. Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium (Országosan: 55.)
  6. Gödöllői Török Ignác Gimnázium (Országosan: 73.)
  7. Budakeszi, Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium (Országosan: 102.)
  8. Váci SZC Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma (Országosan: 111.)
  9. Szentendre, Ferences Gimnázium (Országosan: 123.)
  10. Gödöllői Református Líceum Gimnázium (Országosan: 134.)

Kiemelt kép: illusztráció