Lagzi Lajcsinak szerdán kellett volna bevonulni Kecskemétre, ám ez nem történt meg – halasztást kértek a büntetés letöltésével kapcsolatban. A kérdésre, hogy miért nem osztotta meg ezt korábban, azt mondta, hogy nem ő a jogosult ennek a hírnek a megosztására.

Többen bújtatni akarták

Amint arról a Budapestkörnyéke.hu beszámolt, a trombitás szerdán a Vértesben volt, el akart menekülni a kíváncsi szemek elől. „Többen bújtatni akartak, a benzinkutas azt mondta nekem: miért nem jön ide Alcsútdobozra, itt el tudna nálam bújni” – mondta Lajcsi pénteken reggel Balázséknak a Rádió1 műsorában. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagy a baj

„Az is előfordulhat, hogy mivel onkológiára járok, nem kell bevonulni, de az azt jelentené, hogy annyira rosszul vagyok, hogy nagyobb bajom van annál, mint hogy a börtönben kell élnem a büntetés végéig” – folytatta, azt azonban nem árulta el, milyen betegséggel küzd.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Változás az egészségi állapotban

Az elsődleges orvosszakértői vélemény szerint a zenész egészségi állapotában olyan változás állt be, melyet a tudomány mai állása szerint nem lehet börtönkörülmények között kordában tartani.

„Gyógyíthatatlan”

„Gyógyíthatatlan beteg vagyok” – mondta a Borsnak Galambos Lajos. – Ezért kaptam halasztást. Sajnos a szerdai napon még meg volt kötve a kezem, vagy be volt kötve a szám, ha úgy tetszik, arra kértek, hogy ne nyilatkozzak a történtekről. Nem tehettem mást, hallgattam. Hallgattam és végignéztem, ahogy mindenki úgy keres engem, mintha épp szökésben lennék.” 

Halasztási kérelmet adtak be

„Az elítéltnek a másodfokú, jogerős ítélet alapján szerdán kellett volna jelentkeznie büntetése letöltésére. Ám a férfi védőjén keresztül január 30-án kérelmet nyújtott be, amelyben a szabadságvesztés büntetés megkezdésére halasztást kért – közölte az MTI-vel a Budapest Környéki Törvényszék. – A halasztási kérelem elbírálása folyamatban van, de mivel az a szerdai bevonulási határidőig nem volt lehetséges, a bíróság intézkedett a végrehajtás megkezdésének függőben tartására. Ezért az elítéltnek szerdán nem kellett a szabadságvesztés büntetés letöltését megkezdeni.”

11 hónapot kellene rács mögött tölteni

A másodfokú bíróság jogerősen 3 év hat hónapnyi börtönbüntetésre ítélte, és ez nem olyan mértékű büntetés, amiért megérné elszökni az országból, hátrahagyni a hírnevet, a családot, a barátokat, a szülőhazát. Ha a zenész jól viseli majd magát a büntetése alatt, ráadásul csak körülbelül 11 hónapot kell a rácsok mögött töltenie.

Megtalálták a problémát

Galambos Lajos már hónapok óta nem érezte jól magát, végül nemrégiben egy olyan orvoshoz ment, aki megtalálta a problémát. A bajt, ami a zenész egész elkövetkezendő életére hatással lesz.  „Orvosszakértő vizsgált meg, tőle hallottam a megsemmisítő diagnózist” – fogalmazott Galambos Lajos.

„Szívesebben mentem volna börtönbe”

„Annyit közölhetek ezzel kapcsolatban, hogy mindent befolyásol a hátralévő életemben. És még mielőtt bárki elkezdené, hogy persze, így akar meglógni a börtön elől, közlöm, hogy sokkal szívesebben bevonultam volna, mint azzal szembesüljek, hogy gyógyíthatatlan beteg vagyok. A büntetés ideje körülbelül egy év. A betegségem pedig addig szól, amíg utolsót nem lélegzem. És, hogy őszinte legyek, nagyon szeretnék még sokáig levegőhöz jutni” – tette hozzá.  

Egy másik szakértő is megvizsgálja

A zenész bár halasztást kapott a börtönbüntetése megkezdésére, ez nem jelenti azt, hogy elévülne a dolog. A legfrissebb információk szerint Galambosnak hiába van saját orvosszakértői véleménye, a Törvényszék egy másik szakértőt rendel ki, aki szintén megvizsgálja. 

A büntetés nem évül el

A zenész ügyvédje szerint sem megúszásról van itt szó, hiszen a büntetés nem évül el. A jogász arról beszélt, hogy azért fontos tisztázni Galambos egészségi állapotát, mert, ha a börtönben nem tudják megfelelően ellátni, akkor joga van más alternatívát keresni. 

Ha fejlődik az orvostudomány…

„Halasztás esetén időszakonként felül kell vizsgálni az esetlegesen elrendelt halasztást, és amennyiben az orvostudomány fejlődése, a BV Intézetek feltételeiben olyan változás következne be, hogy az elítélt életét, egészségi állapotának további romlásának elmaradását a végrehajtás során is biztosítani tudják, akkor elrendelik a szabadságvesztés végrehajtását” – nyilatkozta Dr. Csontos Zsolt, a zenész jogi képviselője. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Galambos Lajos. Fotó: archív