A jelentősen megemelkedett energiaárak és a magas infláció, valamint a 158 millió forintra emelt központi elvonás ellenére stabil a budakalászi önkormányzat pénzügyi helyzete. A takarékos gazdálkodásnak és a sikeres pályázatoknak köszönhetően az idei városi büdzsé több mint 800 millió forint értékű fejlesztést tartalmaz, döntően új beruházásokra és felújításokra.

Megfelel a jogszabályoknak

A legutóbbi budakalászi képviselő-testületi ülés legfontosabb napirendi pontja az idei költségvetési rendelet megalkotása volt. A könyvvizsgálói jelentés megállapította: az elkészült anyag mindenben megfelel a jogszabályoknak. A bevételek és a kiadások egyezősége biztosított, a pénzügyi helyzet stabil, így a város a működését finanszírozni tudja – számolt be róla a budakalasz.hu weboldal. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nőttek a működési költségek

A magas infláció miatt idén lényegesen többet kell költeni a város működtetésére, amire az állami finanszírozás nem biztosít fedezetet. Az államkasszából érkező nettó finanszírozás ugyanis nemhogy az inflációt nem követi, hanem a 158 millió forintra emelkedő szolidaritási hozzájárulás formájában a központi költségvetés még el is von forrásokat a várostól.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem növekednek a lakossági terhek

Azt már korábban eldöntötte a városvezetés, hogy a lakosságot terhelő helyi adóterhek a jelenlegi gazdasági környezetben nem emelkednek, a vállalkozások adóterhei azonban – igazodva a környező települések adószintjéhez – emelkedni fognak.

Több mint 800 millió Ft jut fejlesztésekre

A takarékos gazdálkodás mellett elsősorban a sikeres pályázatoknak köszönhető, hogy idén 801 millió forint jut beruházásokra és felújításokra, Budakalász fejlesztésére. Tavaly különböző pályázatokon összesen 702 millió forintot nyert a város, ennek jelentős része az idei évben tud megvalósulni.

Megújul a Faluház

Európai uniós forrásból jelentős fejlesztés kezdődik a Faluház udvarán: új szabadtéri színpad és megújult zöldfelületek jönnek létre. Szintén sikeres uniós pályázatnak köszönhetően megújulnak a Telepi Óvoda belső terei, illetve az intézmény udvara. Hazai pályázati forrás bevonásával idén befejeződik a Szentistvántelepi Templom külső felújítása. Uniós közlekedésfejlesztési pályázat részeként fejlődhet a kerékpáros infrastruktúra és javulni fog a HÉV-megállók biztonsága.

Beruházás saját erőből

A pályázati forrásokból megvalósuló fejlesztéseken túl a benyújtott költségvetésben több tucat saját erőből megvalósítandó beruházás és felújítás is szerepel. Kiemelt cél a közlekedésbiztonság és a közlekedési infrastruktúra javítása, ezért a város jelentős összeget költ út- és járdaépítésekre, illetve felújításokra. Folytatódik a fásítási program, valamint az idei évben lezárulhat a helyi építési szabályozás átfogó felülvizsgálata.

Korszerűsítik a közvilágítást

A közvilágítás korszerűsítésének elindítása is szerepel a költségvetésben, a várható jelentős energia-megtakarítás miatt a projekt megvalósítása során a saját forrás mellett hitelből történő finanszírozásnak is van létjogosultsága.

Közösségi költségvetés

A Képviselő-testület a 2023. évi költségvetésében 10 millió forintos keretösszeget szavazott meg közösségi költségvetésre. Arra, hogy a budakalászi polgárok által beadott ötletek közül a legnagyobb támogatottságot élvező javaslatok megvalósulhassanak.

Várják a helyi kezdeményezéseket

Közösségi terek fejlesztése, illetve közösségi programok megvalósítása témákban olyan helyi kezdeményezéseket várnak, melyek elősegítik, hogy Budakalász az itt élő polgároknak ne csupán lakóhelye, hanem otthona is legyen.

Petőfi-szobor felállítását kezdeményezik

Az idei országos Petőfi Sándor emlékév alkalmából a képviselők Petőfi-szobor felállítását is kezdeményezték. A szobor elhelyezése a Petőfi térhez kapcsolódna; a cél, hogy a rendelkezésre álló pénzügyi keretek között a városközponthoz illő magas művészeti színvonalat képviselő műalkotás és rendezett környezet szülessen 2024 márciusára, olvasható a város hivatalos oldalán. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: megújul a művelődési ház Budakalászon. Fotó: budakalasz.hu