Az állatvédők szerint a vásárok és a vidámparkok körhintáinak lovai és más állatfigurái rossz és hamis képet közvetítenek a gyerekeknek az állatokról, ezért el kell távolítani őket. Nyugat-Európában már megtalálták a vidámparkokat a javaslattal. Ha beindul a körhinták állattalanítása, az megérkezhet Budapestre is, hiszen a kontinens egyik legrégebbi körhintája itt van nálunk, éppen az állatkertben.

Kizsákmányolás szimbólumai

A Peta nemzetközi állatvédő szervezet is támogatja az eredeti amerikai felhívást, hogy szereljék le a lovakat és minden más állatot a vásári körhintákról – írja a Telex. Az állatvédők szerint a körhinták állatfigurái „akaratlanul is a kiszolgáltatott állatok tudatos kizsákmányolásának szimbólumai.” Szerintük a körhintákat használó gyerekek számára az állatfigurák azt közvetítik, hogy normális és természetes, ha az állatokat kihasználják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Állatok helyett mást tegyenek a hintákra

A Peta amerikai szervezete a héten levelet írt a Chance Rides nevű amerikai játékgyártónak, azt kérve, hogy hagyjon fel a körhinták állati témájú figuráinak gyártásával és értékesítésével. Az állatvédő szervezet azt javasolja, hogy a vállalat állatok helyett autókat, repülőgépeket, űrhajókat, buldózereket vagy akár hullócsillagokat, szivárványokat vagy seprűket helyezzen el a körhintákon.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Változnak az idők

A holland állatvédők párbeszédet kezdeményeznek a vidámparkokkal, ugyanis ha leszerelnék a körhinták állatait, az hatással lenne más szórakoztató parkokra Európa-szerte. „Az idők változnak” – tették hozzá.

Megfontolják

Az Efteling nevű holland vidámpark vezetése „érdekesnek és megfontolandónak” találta az ötletet, és fontosnak nevezte az állatok jogaiért tevékenykedő szervezetek munkáját. A beszámoló szerint a vidámpark vezetése nem zárta ki a párbeszédet, valamint azt sem hogy a jövőben változtatásokat hajtsanak végre egyes játékokon. 

Régi kötrhinta a budapesti

Az Efteling számos körhintának ad otthont, köztük Hollandia legrégebbi körhintájának, amely 1865-ből származik, 16 lóval, két szánnal, egy tyúkkal és egy oroszlánnal. Nem sokkal fiatalabb ennél a budapesti körhinta, amely 1908-ban épült. A rajta lévő faragott falovacskák egy része állítólag egy még régebbi körhinta része volt. Az 1997-es felújítás idején tizenhat festékréteget tártak fel a figurákon, vagyis sokszor újrafestették őket.

Műemlék a pesti körhinta

A patinás játékot tehát az 1990-es években kívül-belül felújították. A körhintát akkoriban üzemeltető Vidámparknak ugyan erre nemigen volt pénze, de Ráday Mihály, az ismert városvédő kezdeményezésére, nagyrészt közadakozásból, s különösképpen a Budapest Bank Budapestért Alapítvány támogatásával sikerült a megfelelő forrásokat előteremteni. A műemléki felújításra Baliga Kornél tervei alapján került sor. A rekonstrukció, amely végül 1997-ben fejeződött be, a rangos Europa Nostra-díjat is kiérdemelte. Ugyancsak 1997-ben került sor a patinás játéküzem védetté nyilvánítására, azóta műemlék. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Körhinta az állatkertben – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu