Egy friss brit kutatási eredmény alapjaiban rengeti meg a több évtizedes elméletet a depresszió kezelésével kapcsolatban. A pszichiáterek évtizedek óta az agyban fellépő kémiai egyensúlyhiányt okolják a depresszió kialakulásáért, ezért rendszerint antidepresszánsokat írnak fel a pácienseknek. Azonban a szerotoninra ható tudatmódosító szerek egy frissen publikált brit tanulmány szerint többet ártanak, mint használnak.

A depresszió az Európai Unióban közel 40 millió, világszerte pedig nagyjából 300 millió embert érint, és ez a szám évről évre növekszik, ami hazánkban is hatalmas anyagi terhet ró az ellátórendszerre. A depresszió okozta problémák kezelésére évente elköltött nagyjából 362,5 milliárd forintból a gyógyszeres terápia 16 milliárd forintot emészt fel. Vajon megéri?

Nem a kémiai egyensúlyhiány okoz zavarokat az agyban

A University College London kutatói által 2022 júniusában publikált tanulmányban szisztematikusan azonosították és összevetették a szerotonin és a depresszió kutatásának összes fő területét érintő kutatási publikációkat. Az eredmények pedig ellentmondanak az összes korábbi olyan feltételezésnek, amelyekre a depresszió gyógyszeres kezelései alapulnak. 

Ezek a rendkívül hatékonynak kikiáltott szerek ma már ijesztően széles körben hozzáférhetőek, tehát elméletileg a depressziónak esélye sem lehetne többé sötét fellegként ránk telepedni. A WHO adatai szerint mégis évről évre egyre többen szenvednek tőle, sőt, a tavalyi jelentésük szerint 2030-ra a népesség 40%-a is depressziós lehet. Mindeközben az antidepresszánsok eladási mutatói stabilan felfelé ívelnek” – mutat rá az ellentmondásokra Dobos János, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke.

Nyílt levelet írt a jogvédő szervezet a Pszichiátriai Világszervezetnek

Azt az elméletet, miszerint az idegrendszerünkben lévő ún. ingerületátvivő anyag, a szerotonin hiánya okozza a depressziót, a Joanna Moncrieff pszichiáter professzor által vezetett kutatás alapjaiban kérdőjelezi meg. 

Ezért a CCHR nevű nemzetközi jogvédő szervezet nyílt levélben szólította fel Dr. Afzal Javedet, a Pszichiátriai Világszervezet (WPA) elnökét és a Pszichiátriai Világszervezetet, hogy korrigálják a korábbi, depresszió kezelésére irányuló, téves elméleteken alapuló ajánlásokat. A CCHR azt szeretné elérni, hogy a WPA adjon ki egy állásfoglalást, amelyben felszólítja valamennyi tagját, hogy távolítsanak el minden olyan hivatkozást vagy utalást a különböző platformokról, ami szerint az agyban lévő kémiai egyensúlyhiány felelős a mentális zavarok kialakulásáért. 

A jogvédő szervezet magyarországi képviselete ezzel szinte egy időben szervezett békés demonstrációt a Magyar Pszichiátriai Társaság idei vándorgyűlése apropóján, 2022. október 1-én a Budapesti Kongresszusi Központ elé. 

Ezek fontos, közérdekű információk, amelyekre nyilvánosan kell felhívni a figyelmet, mert ezek homályban maradása emberéleteket követelhet, ahogyan sajnos követelt eddig is” – hívta fel a figyelmet az antidepresszánsok szedésével együtt járó veszélyekre a rendezvényt szervező Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke.

A páciensek háromnegyedénél semmit sem érnek az antidepresszánsok

Évtizedekig kényelmes lehetőségnek bizonyult kémiai szerekkel kezelni a vélt vagy valós agyi kémiai egyensúlyhiányt. Egy, a Bécsi Orvostudományi Egyetemen készült, szintén idén júniusban publikált nemzetközi kutatás azonban arra az eredményre jutott, hogy a kezelt betegek mindössze 24,2%-a reagált az antidepresszánssal történő kezelésre.

„A vizsgálat szerint tehát, a kémiai tudatmódosító szerek csak minden negyedik betegnek hoztak némi megkönnyebbülést. Ez persze nem azt jelenti, hogy az emberek fennmaradó részénél hatástalanok lettek volna a gyógyszerek. Hiszen például a súlygyarapodás, a szexuális zavarok és az érzelmi tompultság őket sem kerülte el. Ráadásul vannak ezeknél komolyabb mellékhatások is, mint például az öngyilkosság. Itt az ideje tehát, hogy a Pszichiátriai Társaság lépéseket tegyen a nem megfelelő kezelési protokoll felszámolásáért” – mondta zárszóként a jogvédő szervezet elnöke.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.