Szinte hetente történik baleset a burkolat anyaga miatt rendkívül síkos Páty-Biatorbágy közötti úton. Nemrég az egyik kanyart a falu pénzéből csúszásmentesítették, most ettől nem messze történt a baleset.

Személygépkocsik ütköztek össze pénteken délután a Páty-Biatorbágy közötti úton, Páty közelében. Az ütközés következtében az egyik autó az árokba csapódott, villanyoszlopnak ütközött és felborult.

Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivője arról tájékoztatta a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált, hogy a helyszínen a törökbálinti hivatásos tűzoltók áramtalanították, átvizsgálták a járműveket, majd biztosították a helyszínt.

Az agglomeráció egyik legveszélyesebb útszakasza

A Biatorbágy és Páty közötti 5 km-es útszakasz azért veszélyes, mert első látásra kiváló minőségű, sima aszfalt borítja. Két hosszabb egyenes szakasz is van rajta, így a gázpedált szerető autósoknak kihívást jelent nagy sebességgel megérkezni a kanyarokba.

A tükörsima felület azonban csalóka, roppant csúszós, mert a közeli Füzes-patak miatt szinte állandóan párás, nedves, a tapadása pedig gyenge. Páty Biatorbágy felőli végén az éles, 90 fokos kanyarban szinte kétnaponta történtek balesetek. Ezt a falu vezetése is megelégelte, ezért a település a saját költségén egy piros színű, karcos borítást tetetett rá.

Fizessen a falu

Ahogy ezt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon megírtuk, az önkormányzat egy magáncégtől kért árajánlatot az úgynevezett Living Road csúszásgátló rendszer felhordására. Az árajánlatot továbbküldték az út fenntartójának, ahonnét azt a választ kapta a település, hogy a Magyar Közút Zrt-nek nincs ellenvetése, annak megépítését támogatják, de fizesse a falu.

Miután a hír kikerült akkor az egyik pátyi facebookos oldalra, folyamatosak voltak a hozzászólások. Egyesek szerint az autósoknak be kellene tartaniuk a szabályokat, akkor nem lennének a kanyarban balesetek, és nem kellene a falu pénzét erre költeni. Mások szerint is az a probléma, hogy nem a falu feladata a kanyar megcsináltatása, míg megint mások azt mondják, hogy minden emberélet fontos és nem számít ki fizet.

Csökkent a balesetek száma

A burkolat végül elkészült, és abban a kanyarban valóban jelentősen csökkent a balesetek száma, úgy látszik a Páty-Biatorbágy közötti teljes útfelületre csúszásmentesítő bevonatot kellene rakni, igaz az nem előzné meg a gyorshajtás miatt bekövetkező baleseteket.

Kiemelt kép: A péntek esti balesetről készített helyszíni felvétel – Forrás: Katasztrófavédelem