A parkolási szabályok módosításával igyekszik enyhíteni a Hegyvidéki Önkormányzat az autósok problémáit. Az új rendelet a leendő garázstulajdonosokat is érinti.

Szigorítanak

Rengeteg az autó és kevés a közterület – ez az alaphelyzet a 12. kerületben, főleg annak „alsó”, városiasabb részén. A kerület ezért változtatni kívánt az eddigi szabályokon, hogy levegőt kapjon. Pokorni Zoltán polgármester elmondta, két ponton is változtattak a szabályokon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem jár automatikusan közterületi parkolás

Ezentúl az új építésű lakások – ahol már eddig is elő volt írva, hogy telken belül, garázsban kell elhelyezni az autókat – lakói már nem kapnak közterületi parkolási engedélyt, „az autónak a garázsban van a helye”. A polgármester tapasztalata az, hogy a társasházak a megépített garázsokat bérbe adták, a kocsik pedig a kerületi engedélyekkel odakint álltak. Az új szabály szigorú az újonnan beköltözőkkel, de jót tesz a már régebb óta a kerületben élőkkel.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Zónahatár-probléma

Aki a parkolási zóna határán lakik, duplán kárvallottnak érzi magát, hisz neki már fizetnie kell, ha lejjebb megy, másrészt mindenki az ő utcájában áll meg, akár az agglomerációból érkezők is; a helyben lakók életét könnyítő szabály, hogy az utca egyharmadát „rezerválják” a helyben lakók számára.

Csak új lakásokra érvényes

A garázsrendelet november 1-től hatályos. Szerzett jogot nem érint. „Vannak, voltak közlekedési szakemberek, akik ezt is felvetették, de mi óvatos duhajok vagyunk, egyelőre ez az új lakásokra vonatkozik” – tette hozzá Pokorni Zoltán.

Viták a döntés mögött

Ahogy írtunk róla, a várakozási övezettel kapcsolatban volt némi vita korábban a főváros és a kerület között. Pokorni Zoltán bízik benne, hogy ez lezárult, igyekeznek a kampányidőszakban sem belekeverni a pártpolitikát a helyi ügyek konstruktív megtárgyalásába.

Nemcsak 12. kerületi probléma

A polgármester nem is csak reméli, hanem látja is, hogy javaslataik a többi budapesti kerületben is terjedni fognak, hisz más kerületek is azonos problémákkal küszködnek. „Azoknál a kerületeknél, ahol nem az egész kerületet érinti a parkolási szabály, ez a probléma mindenütt fennáll” – foglalta össze az Inforádióban.

Feltorlódnak az autók

A parkolási zónahatár mellett feltorlódó autók problémája elsősorban a 2., a 11. és a 12. kerületben létezik, ahol a parkolási zóna és a kerület határa nem esik egybe – írja a Telex.

A zónabővítés nem opció

Itt áll elő az a helyzet, hogy a határon túli első ingyenesen parkolható utca mindig dugig van, a lakosság meg őrjöng, mert elfoglalják a parkolóit. Erre nem jó válasz tovább bővíteni a zónát, mert mindig lesz egy ilyen zsúfolt utca, csak még kijjebb. Ráadásul minél nagyobb a parkolási zóna, annál rosszabb a hatásfoka, mert egyre kevesebb fizető autós áll benne, egyre kevesebbet fizet, a parkolóőrnek viszont körbe kell mennie.

A rezidens parkolás lehet a megoldás

Erre találták ki a belvárosi, kizárólagosan az ott lakók számára biztosított parkolás mintájára az úgynevezett zónahatár-rezidens parkolást. Amiben ez másabb lenne: ezekben a zónahatár melletti puffer körzetekben egész napra járna a helyben lakóknak a kizárólagos parkolóhasználat. A pesti kerületekben csak estétől reggelig van így, emellett itt nemcsak a parkolók kisebb részét, hanem a háromnegyedét alakítanák át úgy, hogy kizárólag a helyi lakosok használhassák.

Mások veszik el az ingyenes parkolást

Ha a fővárosi közgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor megszűnik az a probléma a Hegyvidéken, hogy a zónahatáron lakók elől a más kerületekből, agglomerációból érkezők veszik el az ingyenes várakozási lehetőséget. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció