Koszos-mocskos a szelektív hulladékgyűjtők környéke Gödöllőn. Ez sem a helyieknek, sem a város vezetésének nem tetszik ezért közmeghallgatást tartottak a témában. Kiderült, hogy a szolgáltató szerint a városnak kellene rendet tartani, a város szerint viszont a hulladékot elszállító cégnek lenne a dolga tisztán tartani a kukák környékét. A kuka-ügybe közbeszólt a térség fideszes országgyűlési képviselője, Vécsey László is, a legutóbbi választáson Gémesi György ellen induló polgármester-jelölt pedig azzal borzolta a kedélyeket, hogy bemondta: “Az egész város egy mocsok”.

Alapjaiban változott minden idén nyáron

Három órán keresztül zajlott csütörtökön a közmeghallgatás aminek témája a gödöllői hulladékgazdálkodás volt. Gémesi György, Gödöllő polgármestere az európai uniós támogatással indult Zöld Híd programra visszautalva rövid történeti áttekintéssel kezdte mondandóját. Ennek végállomása az idén július 1-jén hatályba lépett, 35 évre szóló MOL-koncessziós rendszer volt, ami alapjában változtatta meg az önkormányzatok hulladékgazdálkodással összefüggő feladat- és hatáskörét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Minősíthetetlen szolgáltatás

„A gödöllői hulladékgazdálkodással kapcsolatos előzmények és a helyzet ismertetése után Feigl Ferenc a jelenlegi szolgáltató cég igazgatója elmagyarázta miért szolgáltat a cég bizonyos területen minősíthetetlen színvonalon. Elmondta, hogy a cég ugyanannyit kap 2023 ban a feladatra mint 2018 ban” – írja közösségi oldalán Gémesi György.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

35 éves koncesszióba adták a hulladékgazdálkodást

A Parlament döntése alapján a hulladékkal kapcsolatban minden önkormányzati feladat megszűnt, helyette a feladatot a 35 évre koncesszióba megkapó MOL látja el az általa létrehozott MOHU cégén keresztül. A MOHU pedig szerződést kötött a jelenlegi szolgáltatóval, ezért lényegében minden megy tovább, ahogy eddig.

A polgármester szerint a szolgáltató dolga lenne rendet rakni

“A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken kialakult áldatlan állapotok megszüntetését kértem most nyilvánosan is a cégvezetőtől, aki azt mondta, hogy az ő feladata csak a szigeten lévő konténerek ürítése. A jegyző úr felolvasta az ide vonatkozó kormányrendeletet ami szerint egyértelműen a szolgáltató feladata a szelektív kukák ürítése mellett a hulladékgyűjtő szigetek tisztántartása.” – fogalmazott a polgármester.

Ütközőpont

Hogy kinek, mi a kötelessége a hulladékgyűjtő szigetek tisztántartása kérdésében, folyamatos ütközőpont az önkormányzat és a szolgáltató között. Gémesi kifejtette, hogy a hulladékgyűjtő sziget nem közterület. Mit tud tenni az önkormányzat? – tette fel a kérdést Gémesi György. Majd válaszolt is magának: folyamatosan egyeztet a szolgáltatóval, kamerákat szerel fel a frekventált helyekre és a hulladék-kommandósok segítségével is fellép a renitensek ellen – írják a közmeghallgatásról készült tudósításban a godolloihirek.hu oldalon.

A szolgáltató szerint az önkormányzat dolga rendet rakni a kukák körül

Gémesi György polgármester felvetésére, miszerint koszos a szelektív hulladékgyűjtők környéke, Feigl Ferenc, a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója reagált, aki tisztázta, hogy az általa vezetett cégnek nincs köze a hulladékgazdálkodási szolgáltatás begyűjtési részéhez, a társaság csupán a hulladék kezelését végzi. A korábbi, idén június 30-ával véget ért közszolgáltatói szerződés alapján a közszolgáltató vállalta a hulladékgyűjtő szigetek tisztán tartását, de július 1-jétől ez megszűnt, ezáltal település-tisztasági kérdéssé vált, ami önkormányzat feladat és hatáskör – mondta Gémesi Györgynek a szolgáltató cég vezetője.

Vigyék el a szemetet

Gémesi György úgy összegezte a közmeghallgatás lakossági kérdések és hozzászólások előtt részét, hogy a jogszabályok értelmezése helyett jobb lenne elszállítani a szemetet, és a feladatból nem kibújni.

Ismerős a helyzet az országgyűlési képviselőnek

Vécsey László, Gödöllő környékének kormánypárti országgyűlési képviselője azzal kezdte hozzászólását, hogy ismerős neki a helyzet, mert 5-6 évvel ezelőtt, a katasztrófavédelem behívásával hasonló helyzet alakult ki. Hozzátette: akkor sem és most sem a szemétről szólt a vita. “Sokkal inkább arról, hogy politikai balhét generáljunk, a törvényalkotóra mutogassunk. Jönnek a választások, és elő kell állítani olyan helyzetet, hogy másra lehessen mutogatni, ahelyett, hogy a megoldásról szólna a történet” – címezte gondolatait Gémesi Györgynek az országgyűlési képviselő.

Gémesi ledöbbent az országgyűlési képviselőn

Gémesi erről így írt a közösségi oldalán: “Megdöbbentett, hogy Vécsey László a terület országgyűlési képviselője, aki képviselősége óta először vett részt közmeghallgatáson, hozzászólásában a kormányrendeletben világosan leírt, feladatát el nem végző céget vette védelmébe.”

Vezetők megbuktatása

A gödöllői polgármester így folytatta: “Vécsey, aki korábban személyesen vezényelte politikailag a kiválóan működő, de közbenjárására kivéreztetett Zöld Híd Kft vezetésének megbuktatását. Az általa politikailag támogatott és helyzetbe hozott “új” vezetők a mai napig sem tudták a térség hulladékgazdálkodását a korábbi színvonalon működtetni, a gépjárműpark és a géppark totálisan leamortizálódott, a 2032-ig a föld alá lerakott hulladékot fogadni képes tároló kapacitást gyakorlatilag elhasználták.” – fogalmazott Gémesi.

Az egész város egy mocsok

Úgy tűnik, hogy a gödöllői kukákból ismét politikai ügy lesz, közben Gémesi korábbi politikai ellenfele azt mondta a közmeghallgatáson, hogy “az egész város egy mocsok”.  Gémesi György szerint a város és polgárainak az az érdeke, hogy szűnjön meg a hulladékszigeteken az áldatlan állapot. “Ezt szeretném én és a munkatársaim is. Ezért mindent megteszek, hogy a város és polgárainak érdeke ne sérüljön.” – fogalmazott Gödöllő polgármestere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gémesi György – Fotó: BPK-montázs