Egy fideszes javaslat szerint az egyházi személyeknek nem kellene jelenteniük a gyerekek ellen elkövetett bűncselekményeket, hogyha arról gyónás útján szereztek tudomást. A javaslatot Dunai Mónika országgyűlési adta be.

Kivételt képeznének a papok

A jövőben nem lenne jelzési kötelességük az egyházak vagy vallási egyesületek „vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagjainak” olyan információval kapcsolatban, amire titoktartási kötelezettségük vonatkozik. Az indoklás a gyermekvédelmi jelzőrendszer egységesítésével érvel.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Itt az indoklás

A szöveg szerint a gyónás során megismert információkat azért vennék ki a jelzési és együttműködési kötelezettség alól, mert „ezen vallási tevékenység végzése kívül esik a közfeladatellátás körén, azzal összefüggésbe nem hozható, szemben más hivatásokhoz fűződő titoktartási kötelezettséggel”. Az indoklás arra is hivatkozik, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény is hasonló felmentést ad az egyházi személyeknek, ha tanúként hallgatják ki őket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Módosítási javaslat

A módosítási javaslat többi része azt taglalja, hogy a különböző állami szerveknek, köznevelési intézményeknek és gyermekvédelemben dolgozó szakembereknek milyen jelzési vagy kezdeményezési kötelezettségeik vannak, illetve milyen következményekkel jár, ha a javaslatban meghatározott időben belül nem tesznek eleget ennek vagy nem tesznek feljelentést – írja a Telex.

Őket lehet felelősségre vonni

Külön kiemelik, hogy a gyermekjóléti szolgáltató munkatársát vagy a gyámhatósági ügyintézőjét büntetőjogi felelősségre lehet vonni, ha legkésőbb három munkanapon belül nem kezdi meg a kiemelt veszélyeztetésre vonatkozó jelzés kivizsgálását. A kiemelt veszélyeztető okra utaló körülmény lehet többek között a gyerek nemi bántalmazására, fizikai bántalmazására vagy elhanyagolására utaló körülmény.

Új gyermekvédelmi törvény

A kormány új gyermekvédelmi csomagot nyújtott be, miután kiderült, hogy Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, aki segítette eltusolni az igazgató pedofil ügyeit. Ennek a törvénynek részeként még az életvitelüket is megvizsgálnák a gyermekvédelmi dolgozóknak, amihez azt is megnéznék, ki hányszor és milyen szórakozóhelyre jár.

Ezek a szigorítások jöhetnek

A több jogszabályt is módosító javaslat szerint a gyermekek ellen elkövetett nemi bűncselekményeknél nem lenne elévülés, azokat is büntetnék, akik tudnak a bántalmazásról, de nem szólnak. Szigorítanák a gyerektáboroztatás feltételeit, és feketelistára tennének meztelen fotókat tartalmazó internetes oldalakat.

Balog nem mond le

A kegyelmi botrány miatt februárban lemondott Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit, volt igazságügy miniszter. Később kiderült, hogy Balog Zoltán református püspök kezdeményezte K. Endre kegyelmi ügyét. Balog Zoltán azóta sem érzi magát felelősnek, bár zsinati elnökségéről lemondott, azonban mai napig igét hirdet és püspök maradt.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció