Korábban piti bűnözőként ismerték, mégis kétszeres rablógyilkos lett belőle. Zelei Béla kilenc nap alatt két embert ölt meg gátlástalanul, miután eltapsolta minden pénzét. Újranyitottuk a 80-as évek egyik különös aktáját.

Saját fürdőszobájában ölték meg

Az idős asszony éppen a nem sokkal azelőtt váratlanul megjelent vízvezeték-szerelő által kritizált WC tartályt akarta megnézni, amikor Béla hátulról leütötte, aztán egy kendővel megfojtotta. Mindezt a hölgy budapesti lakásában 1983. július 12-én. Hamarosan kiderült, hogy Béla nem volt vízvezeték-szerelő, és ez az aljas támadás kilenc napon belül már a második gyilkossága volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Aki csak a tippet adta, de a gyilkosságról nem tudott

Markovicsné holttestét este fedezték fel. Egyértelmű volt, hogy rablógyilkosság történt. Felkeresték azt a vízvezeték-szerelőt, aki korábban elég hanyag munkát végzett a tehetős ember hírében álló asszonynál. Ez a férfi nem is tagadta, hogy ő adta a tippet egy Béla nevezetű fickónak, akivel csak pár nappal korábban ismerkedtek meg. Ez a Béla meg is csinálta a „balhét”, az ellopott „szajrén” pedig testvériesen elosztoztak – mondta, de hozzátette, hogy az eszébe nem jutott volna, hogy Béla megöli Markovicsnét.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Van még egy holttest

A nyomozók pár nap alatt beazonosították Bélát, aki ekkormár több száz kilométerrel arrébb, Baranya megyében dorbézolt önfeledten. Nem sokkal később beismerte, hogy ő ölte meg Budapesten az idős asszonyt. Azt is elmondta a rendőröknek, hogy hol keressék annak az idős szolnoki bácsinak a holttestét, akit két héttel korábban, július 3-án ölt meg.

Ha az asszony nincs otthon, jó lesz a férje is

Zelei Béla igazat beszélt, a szolnoki lakásban megtalálták a 71 éves nyugdíjas holttestét, az ágyba volt fektetve és be volt takarva. Zsineggel fojtották meg. Mint Zelei vallomásából kiderült, a gyilkos eredetileg az áldozat feleségét akarta megölni a lakásban található értékek miatt, de az asszony ekkor kórházban feküdt. Bélát ez nem tántorította el, ismerte az idős férjet, akivel beszélgetésbe elegyedett, majd egy alkalmas pillanatban támadott.

Visszament a helyszínre

Miután végzett áldozatával, magához vett három üveg bort, és szórakozni ment. A Szolnokon az „éjszaka császáraként” is emlegetett, büntetett előéletű Zelei ismét visszament a tetthelyre, ahonnan magával vitt egy rádiót; egy magnetofont, és lehúzta az áldozata kezéről aranygyűrűjét.

A pénz megint kifolyt a kezei közül

Ezután tovább folyt az italozás, de mivel az elhozott értékeket részben nagylelkűen elajándékozta, részben elvették tőle
alkalmi szórakozópartnerei, harmadszor is visszatért a házba. Ekkor több mint ötezer forintot talált. Ezt a pénzt is gyorsan elköltötte, majd Budapestre utazott. Ilyen előzmények után ölte meg a fővárosban az idős asszonyt.

Az áldozat fiára verte volna a gyilkosságot

Máig érthetetlen, de a két rablógyilkossággal vádolt Zelei a bíróságon már következetesen tagadta az első, Szolnokon elkövetett emberölését. Még az áldozat fiát is megvádolta a gyilkossággal, magát pedig igyekezett úgy beállítani, mint akinek csak a holttest eltűntetése lett volna a feladata.

Magát nem tudta megölni

A vádlott többször is arra hivatkozott, hogy valójában azért gyilkolt, hogy kivégezzék. Azt állította, sosem jött neki össze az öngyilkosság, ezért úgy volt vele, hogy az államra bízza. Elmondása szerint volt, hogy kamion elé ugrott, de a sofőr lefékezett, és olyan is történt, hogy részegen rossz vonatsínre feküdt, így elrobogott mellette a szerelvény.

Csak a pénz

A valóság azonban az volt, hogy Zelei Bélát csak a pénz érdekelte. Azért ölt meg rövid idő leforgása alatt két idős, nála jóval gyengébb fizikumú embert is, mert nem bírta elviselni, hogy nincs a zsebében pénz. Ekkoriban már nem is dolgozott, mert azt nem szeretett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Házasodni a börtönben

Zeleit már az első fokon eljáró bíróság is halálra ítélte, az ítéletet pedig a Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta. Az elítélt levélben kérvényezte, hogy házasságot köthessen egy nővel, aki ekkor ugyancsak börtönben ült. Ezt minden bizonnyal nem engedélyezték neki. A kettős rablógyilkost 1985. február 28-án akasztották fel Budapesten. Ha szeretnél még ilyen újranyitott aktát olvasni, akkor kattints ide!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu