Az elektromos hajtás megjelenése az autóknál nagyon apró lépésenként kezdődött kicsit több, mint húsz éve. Pontosabban az autózás kezdetén, a 20. század elején voltak jelentős kísérletek a villamos hajtás tekintetében, de a belső égésű motorok végül győzedelmeskedtek az akkor még gyerekcipőben járó elektronikus megoldásokkal szemben.

A technika, elektronika és a számítástechnika elmúlt évtizedekbeli szédületes fejlődése, valamint a környezetvédelem egyre hangsúlyosabbá válása a jelen évtizedre már teljesen egyértelművé tette, hogy a jövő a villamos hajtású járműveké, és ez a folyamat már csupán gyorsuló tendenciát fog mutatni.

Az első fecskék

Az első e tekintetben Japán legnagyobb autógyártója, a Toyota volt, akik a kilencvenes évek végén megjelentették az első nagyobb darabszámban gyártott, és ami még fontosabb, hogy kereskedelmi forgalomban megvásárolható hibrid modellt, az első Prius generációt.

A hibrid szó arra vonatkozik, hogy a hajtásért részben benzinmotor, részben elektromos hajtás felel, a kettő közötti átmenetet pedig a vezető tudta nélkül elektronika szabályozza. A típus rendkívül sikeres lett, megbízhatóságáról pedig sokat elmond, hogy még napjainkban is világszerte bőven van forgalomban ebből a típusból.

A teljesen elektromos hajtással történő autók áttörésének a kezdete egy másik japán gyártó, a Nissan nevéhez kötődik, akik a Leaf nevű modellel 2010-ben elnyerték a legrangosabb autós elismerést, az év autója címet.

Az elektromos autók számának folyamatos emelkedése

Később számtalan variációban kezdtek megjelenni minden gyártónál a hibrid, majd a teljesen elektromos modellek, és napjainkban már az autóipar iránt érdeklődők is bajban lennének, ha minden gyártót, minden modellt fel kellene sorolniuk, amelyek ezt a korszerű megoldást használják.

Jelenleg egy olyan átmeneti állapotban vagyunk, amikor az autógyártók egyszerre tartanak gyártásban és forgalmaznak benzines, dízeles vagy akár LPG meghajtású, valamint hibrid, plug-in hibrid vagy teljesen elektromos autókat.

Van megoldás a bőség zavarában

Az áttekinthetőség igényével jött létre az EautóTöltőkábel.hu weboldalán az elektromos autóválasztó alkalmazás, így az oldalon nemcsak a töltéshez használatos kiegészítők és szakszerű magyarázatok várják a látogatókat, hanem a gépkocsik kiválasztásához is hasznos segítség áll rendelkezésre.

A kereső egyszerűsége a hasznosságával vetekszik, és a gyártó cég, valamint a típus megadása után már meg is kapjuk a keresett típus paramétereit, illetve azt is, hogy milyen töltőkábellel használható a kiválasztott modell.

Minden megtudható

A találati listában adatokat találhatunk az akkumulátor típusáról, kapacitásáról, és arról is, hogy milyen típusú töltővel mennyi időt fog majd igénybe venni a teljes feltöltés. Ezenfelül megtudjuk az autó hatótávolságát, a teljesítményadatot és a töltő típusát is, valamint azt is, hogy elérhető-e a villámtöltés lehetősége. Érdemes a keresőt mindenkinek használni, aki elektromos autóban képzeli el a következő járművét.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!