Januártól a sürgősségi ellátásért is fizetniük kell azoknak a betegeknek, akiknek hat hónapnál régebbi tb-tartozásuk van. Az orvosnak kötelessége tájékoztatni a beteget vagy a hozzátartozóját, hogy mennyibe kerül majd az ellátás, amelynek összegét utólag, a NAV számlájára köteles befizetni a beteg.

A sürgősségi ellátásért is fizetniük kell azoknak januártól, akik július után hat havi tb-tartozást halmoznak fel – mondta Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója szerdán, egy konferencián.

Az már korábban kiderült, hogy a tartozás miatt taj-számukat elvesztők csak a számla előzetes kifizetése után kaphatnak halasztható egészségügyi ellátást. A sürgősségi ellátás viszont eddig kivétel volt, az járt mindenkinek ingyenesen.

Ezen változtatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztus végén megjelent rendelete, amely szerint a sürgősségi ellátásért is fizetnie kell annak, akinek nincs érvényes tajszáma. Itt annyi a könnyítés, hogy a számlát bizonyos esetekben életmentő, beavatkozás után is ki lehet egyenlíteni – írja a Nepszava.

Az új rendelet szerint a beteget, illetve a hozzátartozóját már a beavatkozás előtt tájékoztatni kell a várható költségekről. Az ellátásért a kórházak annyi pénzt kérhetnek, amennyit a NEAK-tól kapnának, de maximum 750 ezer forintot. A kezelés után az ellátásra költött összeget a betegnek a NAV számlájára be kell fizetni.

A sürgősségi ellátás körébe tartoznak például a baleseti sérülések, a mérgezések, a szív és érrendszeri-, agyi keringési zavarok, hőártalmak, áramütések, vízi balesetek, akut hasi katasztrófák. Ezek közös jellemzője, hogy ellátás nélkül néhány perc vagy akár órák alatt visszafordíthatatlan állapotba kerülhet, maradandó károsodást szenvedhet, vagy meghalhat a beteg.

Az szakértők ellenzik a szabályozást

Szakértők szerint az új szabály beláthatatlan következményekkel járhat. Ugyanis előfordulhat, hogy az agyvérzéssel a sürgősségire kerülő ember maga, vagy hozzátartozója egyszerűen nem kéri majd az ellátást, miután meghallotta a beavatkozás árát, mert tudja, arra nem telik neki.

Az új szabályozás szerint ha valakinek összejön a hathavi hátraléka, annak a tb-számát a NEAK kötelezően érvényteleníti. A rendszerben barna színnel jelölik majd ezeket a betegeket.

Amennyiben a kezelőorvos ezt látja, akkor nem nyújthat számára a közfinanszírozás terhére ellátást. Kiss Zsolt szerint ez a szigorítás nem érinti munkavállalókat, akik után fizetnek járulékot, a nyugdíjasokat, a 18 éven aluli gyerekeket, az egyetemi hallgatókat. Főleg azoknak érdemes figyelniük a pontos fizetésre, akik eddig is maguk utalták az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Eddig pirosat jelezett a lámpa

Azok a betegek, akik nem fizettek eddig társadalombiztosítást, pirosra váltott a lámpájuk, de a szolgáltatást igénybe vehették. Ezután viszont az érintettek ezután a tervezett ellátásokat csak akkor vehetik igénybe, ha azt előre kifizetik.

Kiss Zsolt szerint ez a változás a szolgáltatókat is nehéz helyzet elé állítja, az intézményeknek fel kell készülniük, hiszen január után a barna-taj-számú páciensek ellátását semmilyen formában nem számolhatják el az egészségbiztosítónak. A Magyar Orvosi Kamara már tavaly év végén arra figyelmeztetett: szélsőséges helyzeteket idézhet elő és veszélyeztetheti a gyógyítás folyamatosságát, ha a tisztázatlan jogviszony miatt az egészségügyi dolgozók kénytelenek megtagadni az ellátást.

Kiemelt kép: illusztráció