Valószínűleg sok polgártársunk fog megfertőződni az elkövetkező időkben – mondja Csőzik László, Érd polgármestere, aki csütörtökön levelet írt Orbán Viktornak azért, hogy a kormány mielőbb alakítson ki egészségügyi ellátóhelyet a négy érdi érdi sportcsarnokban.

Alakítson ki a kormány egészségügyi ellátóhelyeket Érden – kéri csütörtöki, a miniszterelnöknek címzett levelében Csőzik László polgármester, aki az Érd Aréna, a VMG, a Batthyány és a Kőrösi iskola sportcsarnokait ajánlotta fel erre a célra.

Az érdi polgármester így ír a közösségi oldalán: „Nagyon gyorsan közelít hozzánk a járvány újabb hulláma. Megdöbbentő, amit a híradókban látunk a folyosóra fektetett betegek tömegéről az olasz és a spanyol kórházakban.

Olyan is előfordult, Madridtól nem messze, egy 190 ezres városban –, hogy a sürgősségi kórház nem tudott már több beteget fogadni, ezért a polgármester sebtében 70 ágyat állíttatott fel egy sportcsarnokban. Madridban aztán egy teljes kongresszusi központot is sürgősségi kórházzá alakítottak át. Mi nem akarunk az utolsó utáni pillanatig várni. Most kell cselekednünk, mert most még talán nem késő – írja a közösségi oldalán Csőzik László polgármester.

Valószínűleg sok polgártársunk fog megfertőződni az elkövetkező időkben. Eddig két esetről van tudomásunk, de ez hamarosan nőni fog. A lehető legjobban fel kell készülnünk. Ezért a mai napon levelet írtam a Miniszterelnök úrnak, valamint a Belügyminiszter úrnak, mint Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs vezetőjének. Járványügyi szakemberekkel és városunk intézményvezetőivel, orvosaival konzultálva ugyanis arra jutottunk, hogy új, ideiglenes ellátóhelyekre is szükség lehet. Itt, helyben.

Egyetlen szakkellátást nyújtó helyünk van, a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény, ahol nagyon felkészült orvosok és ápolók dolgoznak, de fekvőbetegekről nem tudnak gondoskodni. Égető szükség lesz fekvőhelyekre, ahol a súlyosabb állapotú, de intenzív osztályra nem szoruló betegeket szakszerűen lehet gyógyítani.

A kormány már készül a kórházi kapacitások teljes telítettségre, ezért az ország több pontján ideiglenes ellátóhelyeket hoz létre. Amire szükség van máshol, abban a 70 ezres Érd sem szenvedhet hiányt. Azt akarom elérni, hogy minden egyes ápolásra szoruló polgárunk megfelelő kezelést kapjon. A nemzetközi és hazai tapasztalatok alapján több érdi ingatlan ideiglenes egészségügyi ellátóhellyé alakítását ajánlottam fel – írja Csőzik László.

Kiemelt kép: illusztráció, Csőzik László és Orbán Viktor – BPK-montázs