Rendőri támogatással nyitották ki a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) központját Budapesten. A Kazinczy utcai zsinagóga és az azt körülvevő épülettömb bejáratát a hitközség régi vezetése lakatolta le, amikor kiderült, hogy kormányszinten a furcsa körülmények között megválasztott, és a Köves Slomó által irányított Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez (EMIH) kötődő új elnököt nyilvánították a hitközség legitim vezetőjének.

Behatolt az épületbe

A 24.hu információi szerint Keszler Gábor, akit februárban egy vallási bírósági végzéssel betiltott közgyűlésen választottak meg elnöknek, azt követően hatolt be az épületbe, hogy valaki a helyszínre hívta a rendőrséget. A rendőrök betörés gyanúja miatt kinyittatták a főkaput, amit Keszlerék kihasználtak, és behatoltak az épületbe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jegyzőkönyvbe vették

Ezt követően hosszas vita után jegyzőkönyvbe vették, hogy Deutsch és a MAOIH régi vezetése addig nem hajlandó átadni az ingatlanokat, amíg az elnökség sorsával kapcsolatban független bírósági döntés nem születik. A jegyzőkönyv aláírását követően mindenki elhagyta az épületet, és újra lezárták a főkaput.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Éjszaka elfoglalták az épülettömböt

Deutsch elmondása szerint azonban a rivális csapat az éjszaka folyamán visszament, és elfoglalta a teljes épülettömböt, őt és munkatársait pedig péntek reggel már nem engedték be a hitközségi irodákba.

Patthelyzetben

Néhány hónapja patthelyzet alakult ki a 150 éves múlttal rendelkező zsidó kisegyházban, miután három, „magát a hitközség tagjának nevező” magánszemély közgyűlést hívott össze, hogy leváltsa Deutsch Róbertet, a MAOIH elnökét. Ezen a közgyűlésen, ahova Deutschékat nem hívták meg, megszavazták Keszlert új elnöknek, jóllehet csak néhány nappal korábban mondott le a Budapesti Zsidó Hitközségben és az egyik neológ körzetben viselt tisztségéről.

Megtiltották a személycseréket

A személycseréket azonban egy Izraelben működő, nagy tekintélyű rabbinikus vallásbíróság még a közgyűlés megtartása előtt megtiltotta. A vallásbíróság egy végzést adott ki, amelyben felfüggesztette azt a három magánszemélyt, akik aláírták és szétküldték a közgyűlési meghívókat. A végzésben ezen kívül felfüggesztették egy másik, tavaly október 27-én megtartott közgyűlés határozatait is. Az indoklás szerint ezen az eseményen a régi tagság megkerülésével és újak felvételével jelentős mértékben megváltoztatták a szavazati joggal rendelkezők körét, hogy megalapozzák az elnökség eltávolítását.

Keszlerék mellett döntött az államtitkár

Az ügyben Fürjes Zoltán egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Köves Slomó vezette EMIH-hez kötődő Keszlerék mellett döntött.

„Megrázó és példátlan”

A döntés nyomán csütörtökön Deutschék bejelentették, hogy a kialakult helyzet miatt a vészkorszak óta először lezárták a Kazinczy utcai zsinagógát. A közleményében egyébként „megrázónak és példátlannak” minősítették Fürjes döntését. „Az érthetetlen döntésbe természetesen nem nyugodhatunk bele, felfüggesztő végzést kértünk, és a bíróságra visszük az Orthodoxia megmentésének szent ügyét” – írták a közleményben.

Szóba került az egyesítés

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára és helyettese, a mostani döntést aláíró Fürjes Zoltán februárban egy izraeli látogatáson Köves Slomó oldalán már a közgyűlés előtt nyíltan szóba hozta az EMIH és a MAOIH egyesítését. Soltész egy izraeli vallási vezető áldását kérte a közösségek egyesülésére, és a magyar kormány nevében ígéretet tett arra, hogy mindenben segítségére lesz, ami a közösségek közös jövőjéhez szükséges.

Az összeolvadás már lezajlott

„Vallási és liturgiai szempontból az EMIH és a MAOIH is ortodox zsidó hitközség. A tagság tekintetében és a hitközségek által nyújtott szolgáltatások terén az összeolvadás lényegében már lezajlott. A MAOIH évtizedekkel ezelőtti tagsága kihalt vagy külföldre költözött, és az új tagok jelentős része az EMIH missziós tevékenységének köszönhetően lett ortodox zsidó, és lépett be a MAOIH-ba” – írta a Köves által vezetett szervezet, hozzátéve, hogy a kóser szolgáltatásokat és az iskolát is az EMIH biztosítja. Azt is állítják, hogy a kisebbik egyház pénzügyi támogatást is kért tőlük, de már akkor jelezték, hogy erről csak a két szervezet összeolvadása esetén lehet szó. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Kazinczy utcai zsinagóga. Fotó: MAOIH.