Volt már néhány bravúros mutatványa, de ez szólhat a legnagyobbat. Állítja, a siker 90 százaléka pedig úgyis fejben dől el, éppen ezért már nem gyakorol. Húsz perces sétát tervez.

Elképesztő vállalkozás

Harmincöt-negyven méterrel a Duna felett, 280 méter hosszan Budáról Pestre, egyetlen szál drótkötélen: erre nem sokan lennének képesek a világon. Ifj. Simet László úgy érzi, ő igen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt kívánja

„Én nem úgy megyek oda föl, hogy jaj, le ne essek, vagy hogy mi lesz, ha leesek? Ez a lehetőség, ez abszolút nincs számba véve. A legfontosabb kívánsága, hogy szombaton ne essen az eső, ne fújjon erős szél, és ha fúj, legalább ne lökdösse őt és az egytonnás, kifeszített drótkötelet” – magyarázza a 63 éves artista.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Már külföldön is bizonyított

A családi háttér adott volt. Édesapja is ezzel foglalkozott, kötéltáncos volt, mondhatni a föld felett pár méterrel volt a természetes közege. Magasságrekordja 87 méter, a londoni olimpia záróceremóniáján pedig Ed Sheeran miközben ő egy drótkötélen ment végig. Szöulban rekordtávot, egy kilométer hosszú drótot teljesített.

Ennyi után érzi, hogy a magasban van

Nálam úgy körülbelül 6 méter a vízválasztó, tehát 6 méterig, az nekem a földön van, különösebb izgalom nélkül van fönt az ember. Hat méter fölött hét métertől érzem, hogy ez már magas (…) de az ember megy 20 métert és megszokja” – fejtegette. Lesz nála egy egyensúlyozó bot is, ez mindenképpen szükséges, hiszen nincs semmilyen viszonyítási pontja a magasban a folyó felett.

Más a gyakorlás

„Ott fönt, abban a hatalmas térben, ahol nincs referenciapont. Tehát itt, amikor az ember a próbateremben gyakorol fél méter magasan, az egész világ karnyújtásnyi távolságra van. Itt rengeteg referenciát kapok, hogy hol vagyok, hogy kell egyensúlyozni, ott ez mind nincs. Ott lesz a Duna, ami szépen folyamatosan folyik alattam” – fogalmazott.

Ez még senkinek sem ment

Simet László hozzátette, neki a házak, a hidak mind messze lesznek, de amúgy sem ezt fogja nézni. Nekem az érzékeimre kell hagyatkoznom” – mondta. Soha senki nem ment még át a Duna felett drótkötélen, pedig az elmúlt évszázadban a világ legjobb artistái, kötéltáncosai is jártak Budapesten. A Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója azt mondja, épp a határok feszegetése a csodálatos a cirkuszművészetben

Érdemes álmodni

„A cirkuszművészet bebizonyítja a számunkra, megmutatja nekünk, hogy érdemes álmodni, érdemes valamit kitalálni és annak érdekében tenni, és akkor le lehet győzni a gravitációt, akkor fönnmarad a hat labda a levegőben, akkor át lehet ugrani a kupola egyik oldaláról a másikra, és ott valaki el fog kapni bennünket. Össze lehet kötni Pestet Budával, és föl lehet menni a fellegek fölé, és végig lehet menni a kötéllel” – vélekedett Fekete Péter.

Szinte minden fejben dől el

A fizikai kondíció alap ehhez a mutatványhoz – mondja a 63 éves artista, aki a levegőben már nem gyakorol, hiszen a mutatványt már régóta tudja, a siker 90 százaléka pedig úgyis fejben dől el. A 20 perces légi sétát szombat délután fél 5-kor láthatja a nagyérdemű a Duna felett, a Belgrád rakpartnál, izgalmas látvány lesz – derül ki az RTL Fókusz című műsorából. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.)