Karácsony Gergely főpolgármester egy online eseményen mutatta be a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnökeként, hogy az uniós helyreállítási alapot mire használná fel. Erre Karácsony egy külön programjavaslatot dolgozott ki, amely megfelel az uniós céloknak, de még a gazdasági válsághelyzeten is javítana.

Hatalmas támogatás érkezik

A koronavírus-járvány és az azt követő globális válság miatt az Európai Unió elhatározta, hogy a tagállamok megsegítésére pénzügyi támogatást biztosít, hogy az országok ezzel tompítsák a válság súlyos következményeit. 6000 milliárd forintról van szó, de a kormány ebből csak 2500 milliárd forintot szeretne felhasználni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Támogatással segítenek

“A koronavírus-járvány okozta társadalmi és gazdasági válságból való mielőbbi kilábalás érdekében az Európai Unió elhatározta, hogy a tagállamoknak példa nélküli pénzügyi eszközt hoz létre, hogy segítse őket a válság következményeinek tompításában, a gazdasági helyreállításban és a 21. század kihívásaihoz, elsősorban a klímaváltozás elleni küzdelemhez és a digitalizációhoz való alkalmazkodásban” – írta az MTI-nek eljuttatott, vasárnapi közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

6000 helyet 2500 milliárd forint

“Az Európai Unió 6000 milliárd forintot szánt Magyarországnak, de úgy tűnik, hogy a kormány ebből csak 2500 milliárd forintot szeretne felhasználni. A kormánynak nem kell a kedvezményes konstrukciójú EU-s hitel, miközben végletesen eladósítja az országot Kína és Oroszország felé. Míg a támogatásokat az építőiparban, klientúra építésre használná az Orbán-kormány, főként arra, hogy épületeket húzzon fel, betonba és vasba öntsön mindent, addig a főpolgármester szerint ezeket a támogatásokat a koronavírus-járvány miatt bajba jutottak szociális és egészségügyi védelmére kellene fordítani, felgyorsítani a gazdaság és társadalom alkalmazkodását a digitalizációhoz és a még több beton helyett hatékonyan fellépni az éghajlatváltozással szemben.” – áll a közleményben.

Karácsony így használná fel a támogatást

A főpolgármester az online beszélgetésen azt is elárulta, hogy ő mit kezdene a hatalmas pénzösszeggel. Először is 2705 milliárd forintot szánna a szociális és egészségügyi intézkedésekre.

Ez lenne 2705 milliárd forint

Ebből az összegből jutna a lakásállomány javítására, szociális bérlakások építésére. Karácsony meghosszabbítaná az álláskeresési járadékot, és támogatná az egyedülálló szülőket. Programokkal fejlesztené a lakosság egészségét, komplex rendelőket alakítana ki, és megoldaná a bérkompenzációt is.

500 milliárd jutna a gazdaságra

A 6000 milliárdból 500-at a gazdaság helyreállítására használna fel Karácsony Gergely, aki újraindítaná az elfelejtett mikrovállalkozásokat és a kis- és közepes vállalkozásokat is. Helyi gazdaság fejlesztési programra és csomagolásmentes kereskedelemre is jutna a gigapénzekből.

2070 milliárd forint a klímavédelemre

A főpolgármester 2070 milliárdból reformálná meg a teljes energiapiacot. Csökkentené a közlekedési eredetű kibocsátásokat és javítana a közlekedés infrastruktúráján. Ebből a pénzből a vízgazdálkodást és az erdőgazdálkodást is átalakítaná, valamint a hulladékgazdálkodást körforgásos pályára állítaná.

725 milliárd jutna a digitalizációra

Karácsony programjavaslata szerint 725 milliárdból lehetne felfrissíteni a digitális infrastruktúrát. Jutna még a közérdekű bejelentők védelmét szolgáló jogszabályi és intézményi rendszer fejlesztésére, a közbeszerzési információs rendszer fejlesztésére és a  korrupcióellenes programok fejlesztésére is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

íme a teljes online esemény

Kiemelt kép: Illusztráció