Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere levelet küldött az iskolák vezetőinek, amiben fontosabb kéréseket fogalmazott meg. Ezek között a kérések közt szerepel például az is, hogy az igazgatók legyenek rugalmasak a gyerekek hiányzásait illetően.

Vigyázni kell

Kásler Miklós azt kérte az intézményvezetőktől, hogy az óvodákban és iskolákban el kell kerülni a csoportok összevonását, valamint megüzente, hogy az iskolákban nem lehet keverni a digitális és a személyes oktatást. A levélben ezen kívül az állt, hogy az intézmények kapnak fertőtlenítőszert és hőmérőket, valamint az igazgatók legyenek rugalmasak a gyerekek hiányzásaival kapcsolatban – írja a Telex a birtokába jutott levél alapján.

Nyitnak az óvodák

Április 19-én megszűnik az óvodákban az elrendelt rendkívüli szünet. Ennek értelmében tehát hétfőtől újra visszaáll a régi rend az óvodák életében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Minél kevesebben vannak, annál biztonságosabb

Mivel a koronavírustól még egyáltalán nem szabadultunk meg, ezért a minisztérium azt kérte az intézményektől, hogy a csoportokat ne vonják össze még akkor sem, ha esetleg a gyerekek túl kevesen lennének. Továbbá azt is kérték, hogy a csoportokkal a saját óvópedagógusaik foglalkozzanak, hogy még véletlenül se keveredjenek a gyerekek.

Ez a helyzet a kisdiákoknál

Április 19-től az általános iskolák alsó tagozatai, vagyis az 1-4. évfolyamai visszaállnak a régi munkarendre, és személyesen folytatják a tanulást.

És mi van a felső tagozatosokkal?

Április 19-én csak az óvodák és az általános iskolák alsó évfolyamai kezdik meg a nyitást, az intézmények felső tagozatos, 5-8. osztályos diákjainak május 10-ig továbbra is online kell tanulniuk. Amennyiben a szülők igénylik a gyermekfelügyeletet, akkor ezt május 10-ig továbbra is meg kell szervezni az iskolában, és az étkezést is biztosítani kell.

Érvényben maradnak az óvintézkedések

Az iskolákban továbbra is figyelni kell a testhőmérséklet-mérésre, hordani kell a maszkot, használni kell a kézfertőtlenítőket és rendszeresen szellőztetni kell. Az intézmények kapnak fertőtlenítőszereket, valamint a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft-től lehet igényelni digitális érintésmentes hőmérőket.

Rugalmasan kell kezelni a hiányzásokat

Kásler Miklós az iskoláknak kiküldött levelében azt írta: „a gyermekek, tanulók hiányzásával kapcsolatban kérjük, hogy kellő rugalmassággal, mindemellett a hatályos jogszabályok és a kiadott intézkedési tervben foglaltak figyelembevételével járjanak el az iskolaigazgatók”. Az intézményvezetőnek alapos indokkal lehetősége van a tanulói távolmaradást igazoltnak tekinteni. A tanév előtt kiadott intézkedési terv is rögzíti, hogy veszélyeztetett tanuló esetén szülői kérelemre igazgatói döntés alapján lehetőség van arra, hogy az illető otthonról kapcsolódjon be az oktatásban.

Vagy digitális, vagy jelenléti az oktatás

A miniszter a levelében arra is felhívta az igazgatók figyelmét, hogy „jelenléti és digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható”. Az igazoltan otthon maradó tanulóknak ki kell küldeni a tananyagot. „Ez nem zárja ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy az intézmény – amennyiben erre lehetőség van – biztosítsa a jelenléti oktatásba való online bekapcsolódás lehetőségét egy tanuló számára.” – írja Kásler a levélben.

Maradnak az osztályozó vizsgák

Kásler Miklós ezenfelül még azt is kiemelte, hogy az igazolt és igazolatlan hiányzásokra vonatkozó szabály változatlanul érvényes. Ha a tanuló hiányzásai meghaladják a 250 órát, és a diák teljesítménye érdemjegyekkel nem volt értékelhető, akkor osztályozó vizsgát kell tenni. „Kérem az érintett szülőket is tájékoztassák arról, hogy az osztályozó vizsga egy lehetőség, amivel eredményesen a kellő tudás birtokában tudják lezárni a gyermekeik a tanévet, ennek szükségességét pedig a pedagógusok és az intézmény tudja reálisan megítélni, ezért bízzanak az ő döntésükben”.

Minden visszaállhat, ha fertőzést észlelnek

A miniszteri levél szerint ha az intézményekben megjelenik a koronavírus, akkor az illetékes népegészségügyi szervvel egyeztetve az Oktatási Hivatal rendkívüli szünetet rendelhet el, míg az operatív törzs tantermen kívüli digitális munkarend elrendeléséről dönthet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Iskola – Forrás: MTI/Rosta Tibor