Nem mindegy mikor, hogyan fizetünk egy ingatlanért az eladónak, és az eladónak sem mindegy, mikor, milyen ütemezéssel juthat hozzá a pénzéhez. A hitelfelvétel például nagyon megbonyolíthatja a fizetési hadműveletet. Dr. Bacskó László ingatlanügyekben is jártas ügyvédnek, mindenki számára vannak hasznos tanácsai.

Alapvető rendező elvnek tartjuk az egészséges vételár-ütemezés kialakítása során, hogy arra való tekintettel, hogy az ingatlan tulajdonjogát és birtokát az eladó nem tudja darabokban, részletekben átruházni a vevőre, ezért a vevő is akkor adja át a vételár túlnyomó részét, amikor az eladó lemond az ingatlan tulajdonjogáról, illetve átruházza az ingatlan birtokát a vevőre.

Mivel az eladó az ingatlan tulajdoni lapjára olyan széljegy feltüntetéséhez járul hozzá, ami a teljes vételár kiegyenlítéséig megakadályozza az ingatlan feletti rendelkezést (tulajdonjog bejegyzés függőben tartása), ezért a felek kötelezettségvállalásait akkor érezzük egyensúlyban, ha a szerződés aláírásával egyidejűleg a vevő a vételár 10%-át foglalóként átadja a vevőnek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Különös hangsúly van a fennmaradó vételárhátralék kiegyenlítésének és a konyhanyelven kulcsátadásként emlegetett birtokátruházási aktus egyidejűségén. Ha az ingatlan birtokátruházása bármilyen oknál fogva akadályba ütközik, a vevő egyetlen hathatós ösztökélő eszköze az eladói teljesítés sürgetésére a vételár visszatartása.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált százezrek olvassák rendszeresen. Nézze meg a legfrisebb cikkeinket, kattintson ide!

Vételár-ütemezés haladó szinten

A gyakorlatban a felek a fentiek szerint optimálisnak mondható vételár ütemezéstől gyakran eltérnek. Technikailag nem működik a fenti 10%-90%-os konfiguráció, ha az ingatlan terhelt és a teher összege meghaladja a 10%-os foglaló összegét. Ebben az esetben az ingatlan tehermentesítéséhez szükséges összeget a vevő kénytelen már előre rendezni.

Az eladók gyakran kérik a vételár nagyobb hányadának előre rendezését arra tekintettel, hogy az összeg az eladó részéről megvásárolandó ingatlan vételárának, előlegének, foglalójának a megfizetéséhez szükséges.

Ha a vevő lakáscélú banki kölcsönt vesz fel, szükségszerűen adódik a foglaló és a hitel, mint utolsó vételárrész közé ékelődő további vételárrész.

Ha a vevő lakáscélú banki kölcsönt vesz fel az ingatlan megvásárlására és a kölcsön összege meghaladja az ingatlan vételárának 90%-át, úgy értelemszerűen a szerződéskötéskor a vevő legfeljebb az önerejét tudja átadni az eladónak.

Ingatlan vételár kiegyenlítésének futamideje

Ökölszabályként elmondható, hogy az ingatlan adásvételi szerződés részleteinek biztonságos teljesítéséhez először a vevő vizsgálja meg, hogy a legrosszabb esetben meddig jut hozzá az adott összeghez, majd ezen időponthoz képest még további 30 nappal hosszabb teljesítési határidőt kérjen rögzíteni a szerződésben. Ha hitel felvételére kerül sor, legalább 90 napos fizetési határidő meghatározása indokolt.

A témárol itt lehet bővebben olvasni. Klikk ide!

A jogi szakértőnk összes, hasznos tanácsát itt lehet megtalálni!


A szakértő: Dr. Bacskó László, ügyvéd

bacsko-laszlo-ugyved

Dr. Bacskó László, ügyvéd – Fotó: bacskougyved.hu

Dr. Bacskó László, a Bacskó Ügyvédi Iroda alapítója. Ügyvédi Irodája azt a piaci rést igyekszik elfoglalni, ami a „klasszikus” jogi szolgáltatásokat nyújtó kis ügyvédi irodák és a nemzetközi ügyvédi irodák által megszólított piaci szegmens között húzódik.

Közel két évtizedes szakmai múlttal a háta mögött a morálisan is felelős jogi képviselet ideáját vallja magáénak. Ügyfeleiben elsősorban azt igyekszem tudatosítani, hogy adott jogügyletnek vagy jogvitának milyen kedvezőtlen kimenetelei merülhetnek fel. Képviseletet csak akkor vállal, ha meggyőződött arról, hogy az ügyfél döntése nem pusztán érzelmi megfontolásokon alapul, és az említett negatív eshetőségek teljes tudatában is kitart elhatározása mellett.

Az agglomerációt is jól ismerő ügyvéd hisz abban, hogy az ügyfél jogvitában való képviselete során a megfelelő alkupozíciók kialakítása több mint jogi kérdés. Perdöntő lehet a hatékony tárgyalási stratégia és a személyiség meggyőző ereje is.

Kiemelt kép: illusztráció