Ha az üzembe élő állatként érkezik a húsipari alapanyag, akkor mindenképpen szükség van olyan berendezésekre, melyek alkalmasak a vágási folyamat kivitelezésére és a komplett előkészítő munkát is elvégzik.

Erre speciális gépsorokat lehet alkalmazni, melyek a szabványok és az előírások betartásával teszik meg ezeket a műveleteket. A nagytestű vágóállatok feldolgozásához olyan gépek szükségesek, melyek megfelelő méretűek és alkalmasak arra, hogy ezt a feladatot el tudják végezni.

Milyen gépek képesek ezt a munkát elvégezni?

A Langipex sertés- és marhavágó gépei segítségével az állat az előírásoknak megfelelő vágás során kerül feldolgozásra. Fontos, hogy ezeket az előírásokat be kell tartani, hiszen az állatok minél etikusabb levágására kell törekedni. Ezek a gépek alkalmasak erre, hiszen olyan felszereltséggel rendelkeznek, melyek garantálják a gyors kábítást.

A vágás első lépése

Az élő állatot minél hamarabb el kell kábítani, ez nagyon fontos mind az állat, mind pedig a dolgozók szempontjából. Így csökkenthető a vágás traumatikus jellege, valamint a dolgozók is biztonságosan fogják tudni végezni a munkájukat. A legelterjedtebb eljárás erre a szén-dioxidos kábítás, melynek során az állatot magas szén-dioxid koncentrációt tartalmazó zárt térbe helyezik. Ennek hatására az állat nagyon gyorsan elveszti az eszméletét, így a vágás elkezdhető. 

A szén-dioxidos kábítás a húsipar leggyakrabban alkalmazott módszere, ezért a sertés- és marhavágó gépek is ezt az eljárást alkalmazzák.

A kopasztás

A következő lépés a forrázás és kopasztás, melynek során az állat bőrén található szőrt vagy tollat távolítják el. Ehhez forró vizet vagy gőzt használnak, ami felpuhítja a tollakat és a szőrt, így az könnyebben kijön az állat bőréből. A berendezések egy része futószalagot is tartalmaz, így könnyen adagolható a következő állat. A lelángolás során a megmaradt szőrt vagy tollat tudják eltávolítani. Az utántisztítás során még megmossák, ledörzsölik a bőrt.

Mosás és fertőtlenítés

A vágás utolsó lépése a mosás és a fertőtlenítés, amely után konyhakésszé vagy darabolásra alkalmassá válik az alapanyag. Innen véget ér a vágás és jöhet a feldolgozás, amihez szintén ipari gépeket kell használni, például darálógépeket, darabológépeket, keverőgépeket. Annak érdekében, hogy a késztermék elkészüljön, komplett gyártósorral kell rendelkezni, melyek mindegyikének nagy teljesítményűnek kell lennie.

Kisebb üzemek berendezései

Ha nincs szükség nagy kapacitásra, akkor érdemes beszerezni forrázó és kopasztó kádat, mely lehet egy- vagy kéttengelyes, illetve készülhet rozsdamentes vagy tüzihorganyzott acélból. Ezek a berendezések egy óra alatt 20 sertés vágására alkalmasak.

A húsiparban az élő állatok vágását kizárólag professzionális módon, a lehető leghumánusabban és a vonatkozó előírások betartásával lehet elvégezni. A sertés- és marhavágó, valamint a kopasztó gépek alkalmasak a teljes folyamat elvégzésére, így az állat feldolgozása megkezdődhet.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a langipex.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.