Teljeskörű látogatási tilalmat rendelt el Müller Cecília az ország összes kórházában. A tisztifőorvos egy nappal ezelőtt a szociális intézményekben kijárási és látogatási tilalmat rendelt el.

Az országos tisztifőorvos teljes körű, az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményére vonatkozóan látogatási tilalmat rendelt el – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A hatályos intézkedés vonatkozik az állami és a magánkórházakra is. Az MTI azt írja, a rendelet keddtől érvényes, egyenlőre nem lehet tudni, hogy ez a jövő keddet jelenti, vagy csak tévesen írta az állami hírügynökség és mától, azaz szerdától érvényes.

Az NNK közlése értelmében védőfelszerelés biztosítása mellett a látogatási tilalom alatt a súlyos, életveszélyes állapotú vagy végstádiumú betegnél egy hozzátartozó, kiskorú beteg mellett egyik szülője vagy törvényes képviselője, szülő nőnél pedig egy általa megjelölt személy tartózkodhat.

Egyedi méltányosság keretében – kockázatbecslést követően – a kórház a kapcsolattatás lehetőségét mérlegelheti, indokolt esetben azt további esetekben is biztosíthatja.


A rendelkezések megsértése esetén 30 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő egészségügyi birság szabható ki.

A szociális intézményekben is tilos a látogatás

A hétfőtől elrendelt látogatási tilalom alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. Az intézményelhagyási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanok átmeneti szállására.

Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés vagy egészségügyi ellátás miatt, valamint a vezető engedélyével – különösen indokolt esetben – lehet elhagyni. A fogyatékos emberek, illetve a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal ugyanakkor elhagyhatók – hívták fel a figyelmet.

Továbbra sem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki az intézmény kertjében, területén tartózkodik, így arra a korlátozás sem vonatkozik.

Az új ellátottat csak a felvétel előtt készült, két negatív koronavírusteszt birtokában lehet felvenni. Ez az előírás nem vonatkozik a hajléktalonok éjjeli menedékhelyére, a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató hajléktalant viszont mindig egészségügyi intézménybe kell szállítani – írták.

Rendkívüli mértékben terjed a vírus

Az elmúlt időszakban naponta 300-560 fő közötti új fertőzöttet regisztráltak. A szakemberek szerint jelenleg a fiatalok körében terjed a vírus, de néhány héten belől az idősebb korosztályt is elérni, amely azt jelenti, hogy jelentősen nő majd a kórházi ellátottak és a haláleset száma is.

Kiemelt kép: illusztráció