A csepeli és a pomázi gyermekorvosok azt kérik a kormánytól és az iskoláktól, hogy a szülők több hiányzást igazolhassanak a most következő tanévben. A házi gyermekorvosok szerint teljesen felesleges a szülőknek az igazolásért az orvoshoz rohangálniuk, ráadásul az orvosoknak is több ideje lenne a betegekre.

Felesleges körök

A kisebb betegségek miatt az iskolai és óvodai hiányzásokat jelenleg a házi gyermekorvosoknak kell igazolniuk. Nekik kell papírt adniuk arról, hogy a gyermek ismét közösségbe mehet, mert már nem beteg. A Szülői Hang elnevezésű, szülőket képviselő csoport szerint az enyhébb betegségek után a szülő is el tudja dönteni, hogy mehet-e a gyermek közösségbe. „Felesleges, plusz köröknek érezzük, hogy egy kisebb betegség esetén papírokért kell rohangálni” – mondta Miklós György a szervezet képviselője az ATV-nek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem adnak több igazolást

Póta György házi gyermekorvos szerint megalázó a szülőkre nézve, hogy az ő szavukat nem fogadják el az oktatási intézményekben. Most a csepeli házi gyermekorvosok egy része úgy döntött, nem állítanak ti többet ilyen, kisebb hiányzásról igazolást. Mint fogalmaznak a rendelők ajtaján: „A bölcsődébe és óvodába járó gyermekek hiányzását a továbbiakban nem igazoljuk. Tesszük mindezt azért, hogy valódi minőségi idő jusson a betegellátásra és egészségnevelésre.”

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A szülőnek kell nyilatkozni

Hozzáteszik, hogy reményeik szerint így mindenki könnyebben és hamarabb tudja felvenni a rendelővel és az orvosával a kapcsolatot a tényleges orvosi ellátáshoz. Az orvosi rendelők ajtaján ez a szöveg áll: „Csepelen a betegség miatti hiányzás igazolására egy szülői nyilatkozat fog szolgálni, amit a www.csepelidoki.hu oldalról lehet letölteni.” Szerettük volna megnézni ezt az oldalt, de cikkünk megjelenésekor nem volt elérhető, így nincsenek könnyű helyzetben jelenleg Csepelen a szülők.

Ne küldjék igazolásért orvoshoz a szülőket

Póta György elmondta: azért szeretnének módosítani a jelenlegi igazolási rendszeren, hogy a szülőknek egy papírért ne kelljen külön bemenniük a rendelőbe. Itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon korábban már írtunk arról, hogy a Pomázon rendelő Korausz Etelka gyermekorvos levelet írt a helyi iskoláknak, óvodáknak arról, hogy ne küldjék hozzá igazolásért a szülőket, mert nem fog adni. Szerinte ugyanis az oktatási intézmények házirendje nem vonatkozhat a háziorvosokra, ilyet nem lehet tőlük kérni, törvény sem kötelezi őket igazolás kiadására.

Értelmetlen

Mint fogalmazott a pomázi gyermek háziorvos: „Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy az oktatási-nevelési szakmai módszertani levelek, valamint az intézmények házirendje nem vonatkozik az orvosokra, nem kötelezi az orvosokat olyan feladatok elvégzésére, aminek nincs törvényi háttere. Pl.: közösségbe kerülés előtt egészséges igazolás kiadása, vagy ami még ennél is értelmetlenebb: szünet után visszatérő gyermekek egészségi állapotáról orvosi vélemény kiadása, „3 napon belüli egészséges igazolás” kiadása.”

Nem kötelezi törvény sem az orvosokat

A pomázi doktornő hozzáteszi: Az óvodások (és az iskolások) esetében betegség után a tünetmentességről nem kell külön orvosi nyilatkozat, az ő esetükben csak a betegség miatt történő hiányzás időtartamát kell orvosnak igazolnia. Ilyenkor nem kell ‘egészséges igazolás’, valamint az orvos előre kiadhatja az igazolást, ‘megtippelheti’ a hiányzás végét, újabb kontroll nélkül. (20/2012 (VIII.31.) EMMI)

Csak a szülő szavát igazolják az orvosok

A jelenleg törvény nem kötelezi a szülőt arra, hogy beteg gyermekével orvoshoz forduljon, ez mindig a szülő döntése kell, hogy legyen – írja a pomázi doktornő, majd így folytatja: Dönthet úgy a szülő, hogy megoldja a problémát, és nem, vagy csak telefonon kér orvosi segítséget. Ezért az ilyen esetben kiadott igazolások esetében tökéletesen feleslegesek, hiszen csak a szülő szavát igazolják.

Az iskola és óvoda is igazolhatja a hiányzást

A pomázi doktornő szerint a törvényi szabályozás értelmében indokolt esetben az intézmény (óvoda, iskola) saját hatáskörben bármennyi hiányzást igazolhat, teljesen felesleges a szülőknek pár nap hiányzás miatt „egészséges igazolás” miatt orvoshoz szaladgálniuk.

Évente csak 3-5 napot igazolhat most a szülő

Az iskolák a házirendben rögzítik a szülő által igazolható napok számát. Ez általában három vagy öt nap szokott lenni. A gyermek háziorvosok egy része, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a szülők egy csoportja azt szeretné elérni, hogy a szülők a jelenleginél több napot is igazolhassanak, így nem kellene egy pár napos nátha után is igazolásért szaladni az orvoshoz.

Nem várható el a szülőktől a szaktudást igénylő döntés

A Belügyminisztérium a témában a következő választ adta: A köznevelési intézmények jelenleg is saját hatáskörben határozhatják meg, hogy a s szülők hány napot igazolhatnak az iskolából való hiányzás kapcsán. Ugyanakkor nem várható el a szülőktől, hogy egészségügyi szaktudást igénylő döntést hozzanak, és bármilyen enyhének tűnő betegség esetén döntsenek arról, hogy mikor egészséges a gyermek, és mikor engedik újra a közösségbe, ahol esetleg aztán megfertőz másokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Youtube