Végrehajtót küldött a székesfehérvári kórházra Vadász Béla, aki egy műhiba miatt nyolc éven át pereskedett. A férfin az sem segített, hogy korábban ő is a kórház dolgozója volt.

Hálapénzt vártak

„A székesfehérvári kórházban voltam betegkísérő az intenzív osztályon” – mesélte a férfi. „Visszatérő hasmenéses panaszaim voltak, amivel a munkahelyemen dolgozó orvosokhoz fordultam, de valahogy sosem foglalkoztak velem komolyan. Néha az volt az érzésem, mintha elvárták volna, hogy hálapénzt fizessek. Mindenesetre a vizsgálatok negatív eredményei után mindannyiszor azt mondták, nincs semmi bajom” – idézte fel. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Súlyos betegség

Bélát a kényszerűség arra vitte, hogy lassan maga is szakértőjévé vált a problémájának. Kiderült, hogy Crohn-betegségben szenved, ami annyira súlyossá vált – hiszen nem kapott rá megfelelő kezelést –, hogy elhalt a vastagbelének egy szakasza, ami aztán perforálódott, vagyis kilyukadt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem vizsgálták ki időben

Életveszélyes állapotban volt, mire a műtőasztalra került, ahol ugyan sikerült megmenteni, viszont azóta sztómával kell élnie. „Ezzel kénytelen vagyok – és tudok is – együtt élni, de az orvosok nemtörődömségét nem hagyhattam annyiban. Ha időben kivizsgáltak volna, ma nem kellene sztómával élnem” – mondta a férfi, aki ezután műhibapert indított a fehérvári kórház ellen.

Egyedül pereskedett

Kilenc orvos és a főigazgató is érintett volt az ügyben, ami nyolc év eltelte után nemrég zárult le. Béla mindvégig önmagát képviselte a bíróságon, eltekintve az első, rövid időszaktól, ami után megvált az ügyvédjétől. Egyedül sikerült végigvinnie a pert, megannyi nehezítő körülmény ellenére is.

Nem nyújtották be a dokumentumokat

A bíró már 2015-ben felszólította a kórházat, hogy nyújtsanak be minden szükséges dokumentumot. Hat évet kellett arra várni, hogy ezt megtegyék, az volt a válaszuk, nem gondolták, hogy a hiányzó papíroknak is jelentőségük lehet.

Időhúzás

A férfinek meggyőződése, hogy minden az időhúzásról szólt, mindenesetre a bíróság jogerősen 8 millió forintos kártérítést és havi 149 ezer forint életjáradékot ítélt meg Bélának.

Nem fizetnek

Az életjáradék első részét a kórháznak már ki kellett volna fizetnie, ám ez nem történt meg – mondta a férfi. „Ezt jeleztem nekik, de már nem én akarok velük küzdeni: bementem a bíróságra, kitöltöttem az ilyenkor szükséges papírokat, majd végrehajtást kérelmeztem a fehérvári kórház ellen.”

Mindent teljesítenek a főigazgató szerint

Az intézmény főigazgatója, dr. Bucsi László professzor azt mondta, hogy folyamatban lévő ügyekről nem adhatnak tájékoztatást, ám annyit elmondott, hogy a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a bíróság vagy hatóság által előírt kötelezettségeit a rendelkezésére álló lehetőségek keretei között és a megszabott folyamatokat követve minden esetben teljesíti – írja a Blikk.

Ezt lehet tudni a betegségről

A Crohn-betegség autoimmun eredetű gyulladásos bélbetegség, amely általában hasmenéssel, véres hasmenéssel, hasi fájdalmakkal jár. A gyulladás jellemzően a vékonybél utolsó szakaszát és a vastagbelet érinti. Diagnosztizálható többek között a bélrendszer tükrözéses vizsgálataival, laborvizsgálatokkal, röntgennel is. Gyógyszerekkel kezelhető, műtétre csak súlyos esetben van szükség. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Székesfehérvár weboldala