Vasárnap délutánra szervezték stafétaláncot a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Az akció célja, hogy eljuttassák az Országházba a nyílt levelüket, a Magna Charta Universitatumot, amely az egyetemfoglaló diákok lefektették azokat az alapelveket, amelyek mentén hajlandóak tárgyalni az iskola fenntartójával.

A megmozdulás hat különböző csomópontot érint:

  • Szentkirályi utca – az SZFE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem épületei
  • Vas utca – az SZFE épülete
  • Astoria – az ELTE BTK épülete
  • Mikszáth tér – a Károli Gáspár Református Egyetem BTK épülete
  • Fővám tér – a Budapesti Corvinus Egyetem épülete
  • Lánchíd pesti hídfő – a Magyar Tudományos Akadémia épülete

Több egyetemet is érintve, a Belváros nagy részét érintő élőláncot alkotnak tüntetők a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a Parlament között. A demonstrálók ezzel állnak ki az SZFE mellett, ami a hallgatók és tanárok szerint teljesen elvesztette az autonómiáját Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnöknek való kinevezése óta.

A Vas utca nagyjából megtelt az SZFE épülete előtt, ahol vastapssal fogadták az egyetem balkonjára kiálló hallgatókat és tanárokat. Beszédek nem voltak, a tüntetők nem sokkal 3 óra után elkezdték megformálni az élőláncot. Az élőláncot alkotók nem fognak kezet egymással, a lánc folytonosságát az egyetem barikádjához is használt piros-fehér szalagokkal biztosítják.

Annyi a résztvevő, hogy a szervezők dupla soros élőlánc kialakítására kérik a tüntetőket. 16 óra körül már a Magyar Tudományos Akadémiánál tartott az élőlánc kialakítása.

Nyilvános lett a diákok levele

Vasárnap a diákok már nyilvánosságra hozták a nyílt levelüket, a tüntetés elején pedig a szervezők a követeléseiket olvasták fel, köztük azt, hogy az állam ne szálljon ki az SZFE finanszírozásából, az oktatási intézményre erőltetett, Vidnyánszky Attila vezette alapítványi kuratórium pedig mondjon le.

Amíg nem teljesülnek a követeléseik, fenntartják az SZFE épületének a blokádját. Közfórumot is tartanak, amelyre minden tanárt és diákot meghívnak a közös fellépésért a „párbeszédképtelen” hatalom ellen. Upor László távozó rektorhelyettes – akit az SZFE javaslata ellenére nem neveztek ki rektornak – jelentette be, hogy elhalasztják a tanévkezdést is, az új beiratkozási határidő szeptember 13.

Már pénteken, az Egyenes beszéd adásában Bagossy László, a Színházművészeti Intézet lemondott vezetője is arról beszélt, milyen bizonytalan az iskolakezdés. Vidnyánszky Attilát sem tudta megnyugtatni abban a tekintetben a találkozójukon, hogy a tanítás zavartalanul meg tud kezdődni. Sorra jönnek a felmondások, sokszor külsősök mondják le az időpontjaikaz, kilyukadnak az órarendek. Ezen felül a diákokon is múlik, hogy mit

A két rövid beszédet követően elkezdett alakulni az élőlánc, a résztvevők a szociális távolságtartás jegyében egymástól másfél méter távolságban helyezkednek el, piros-fehér szalag köti össze őket. Ahhoz, hogy a  tüntetés elérje a célját, az élőlánchoz legalább ötezer embernek kell csatlakoznia. 

Kiemelt kép: Helyszíni felvétel a Kossuth téren – Fotó: Kovarszki Andrea