Az ingatlan adásvételi szerződés után felszámolt 1%-os ügyvédi munkadíj az egyik legközismertebb tétele a legendás ügyvédi jövedelmek forrásának. Az évtizedek során azonban nagyot fordult a világ. Az ügyvédi szakma gyakorlása ma már nem csak egy szűk kiváltságos csoport privilégiuma. Így az 1% már csak városi legenda. Ezzel párhuzamosan pedig az adásvételi szerződés az egyre komplexebbé váló gazdasági viszonyokkal egy magas szakértelmet igénylő sokváltozós, bonyolult dokumentummá nőtte ki magát.

Óradíjas díjszabás

A jelentős piaci versenynek köszönhetően az ügyvédek korlátlan felelősségéből adódó speciális, kiemelt felelősségvállalás ma már az ügyvédi munkadíjban igen csekély súllyal jeleníthető meg. Ezért senki nem hajlandó extra pénzt áldozni, hiába vállal az ügyvéd a hatályos jogszabályok értelmében korlátlan felelősséget. Ezért szerencsétlen hogy az ügyvédi munkadíj képzése továbbra is százalékos alapon történik.

Fix összeg

Az ügyvéd ma már csak a ténylegesen elvégzett munkáért tud pénzt kérni, azért nem, hogy az ügyfél ügyletének biztosítékául szolgál a teljes vagyona. Ezen változásokra figyelemmel ésszerűbb lenne egy óradíj alapú díjazási rendszer, ahol az előre, fix összegben megadott munkadíjat a várható időráfordítás, illetve az adott ügyvéd szakmai háttere befolyásolná, esetleg egy kisebb korrekciós szorzóval megjelenítve az ingatlan értékét is a számításban.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Munkadíj százalékban

Tehát az ügyvédi munkadíjak meghatározása – a fentiek szerint igen szerencsétlen módon – továbbra is az ingatlan értékének adott százalékában történik, így az ügyvédi oldalakon általában azt látjuk, hogy az ügyvéd az ingatlan értékének növekedésével sávos százalékos értékeket ad meg, és különböző extra körülményekre figyelemmel (hitelfelvétel, kétnyelvű szerződés, kiskorú vevő, nagy számú szerződő fél, stb) a százalékos értékekhez korrekciós értékeket rendel hozzá. Erre azért van szükség, mert valójában gyakorta egy 10 milliós ingatlan adásvételévellel – ahol a vevő a bankhiteltől, a CSOK-ig, a lakástakarékon át mindent igénybe vesz, hogy egy jelzáloghitellel terhelt, végrehajtás alatt lévő ingatlant vásároljon meg – van a legtöbb macera.

Ügyvédi munkadíj különböző variációi

A százalékban kifejezett ügyvédi munkadíjakban a szórás óriási. Budapesti viszonyok között az ingatlan vételárának 0,2%-ától egészen a 1,5%-os értékig mindennel lehet találkozni.

Figyelj arra mennyit kérnek

Az 1-1,5% közötti sávot nyugodtan tekinthetjük komolytalannak, ez a munkadíj egy 10 millió forintos ügylet értéknél sem versenyképes, nemhogy egy 50 millió forintos vásárlásnál, ahol csak az ügyvédi munkadíj több mint félmillió forint lenne. Ilyen volumenű díjszabással általában olyan irodáknál találkozhatunk, ahol nem az ingatlan adásvételi szerződés a fő profil, ezért az alkalmi munkával járó extra erőfeszítések díja jelenik meg ebben a magas összegben.

Magas, de nem irreális

Sok ajánlat van a 0,5% és 1% közé eső sávban. Ez a díjszabás is magasnak tekinthető a mai budapesti ügyvédi munkadíjak között, de nem tekinthető irreálisnak. Főleg, ha ezért az összegért az ügyvéd teljes körű „egyablakos” szolgáltatást nyújt.

Korrekt ár

A kifejezetten ingatlanügyletekre specializálódott, adásvételi szerződéseket napi szinten bonyolító irodák ügyvédi munkadíja napjainkban Budapesten 0,3% és 0,5% között alakul. A témáról bővebben a Bacskó Ügyvédi Iroda cikkére kattintva olvashat.

A jogi szakértőnk összes, hasznos tanácsát itt lehet megtalálni!

bacsko-laszlo-ugyved

Dr. Bacskó László, ügyvéd – Fotó: bacskougyved.hu

Két évtizedes szakmai múlt

Dr. Bacskó László, a Bacskó Ügyvédi Iroda alapítója. Ügyvédi Irodája azt a piaci rést igyekszik elfoglalni, ami a „klasszikus” jogi szolgáltatásokat nyújtó kis ügyvédi irodák és a nemzetközi ügyvédi irodák által megszólított piaci szegmens között húzódik. Közel két évtizedes szakmai múlttal a háta mögött a morálisan is felelős jogi képviselet ideáját vallja magáénak. Ügyfeleiben elsősorban azt igyekszem tudatosítani, hogy adott jogügyletnek vagy jogvitának milyen kedvezőtlen kimenetelei merülhetnek fel. Képviseletet csak akkor vállal, ha meggyőződött arról, hogy az ügyfél döntése nem pusztán érzelmi megfontolásokon alapul, és az említett negatív eshetőségek teljes tudatában is kitart elhatározása mellett.

Megfelelő képviselet

Az agglomerációt is jól ismerő ügyvéd hisz abban, hogy az ügyfél jogvitában való képviselete során a megfelelő alkupozíciók kialakítása több mint jogi kérdés. Perdöntő lehet a hatékony tárgyalási stratégia és a személyiség meggyőző ereje is.

Kiemelt kép: illusztráció