A cégnyilvántartás szerint a csődbe ment Sberbanknak mintegy 16 ezer vállalkozó ügyfele volt, köztük Tóth Vera és párja, Pauli Zoltán közös vállalkozása a palkonyai PalKonyha nevű étterem. Veráék most nehéz helyzetbe kerültek.

Elrendelték a végelszámolást

A Sberbank elhagyja az európai piacot – jelentette be a bank. Mint írták, az európai bankjaik „abnormális készpénzkiáramlással” szembesültek. Az európai szanálási hatóság ezután rendelte el az osztrák Sberbank Europe AG, vagyis a Sberbank Magyarország Zrt. anyabankjának a végelszámolását. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fizetésképtelen bank

Az anyavállalat fizetésképtelenségének kimondása után a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a bíróságon annak végelszámolását.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Betették a szankciók a kiskaput

Oroszország ukrán megszállására válaszként adott európai szankciók tették be a kiskaput a Sberbanknak. Ez persze nem vigasz Tóth Veráéknak.

Sberbank ügyfelei voltak

Vera és párja, Pauli Zoltán a közösségi-oldalukon tájékoztatták a nehézségekről a vendégeiket. Mint fogalmaztak: „Sajnos mi is a Sberbank ügyfelei voltunk, ezért átmenetileg a bankkártyás-, szépkártyás és az online fizetést felfüggesztettük.”

Pénzügyi helyzet

Veráék hozzáteszik: „A kialakult rendkívüli pénzügyi helyzet miatt ezúton is köszönjük termelőink, beszállítóink, kivitelezőink, munkatársaink, közműszolgáltatóink, valamennyi partnerünk rugalmasságát a pénzügyi tranzakciók tekintetében.

Példátlan helyzet

Az énekesnő és párja azt is írják, példátlan hogy „meg tud történni egy európai országban, hogy vállalkozások és családok ezrei egyik pillanatról a másikra elveszítik valamennyi pénzügyi forrásukat egy bank csőd miatt.”

38 millió forint

Március 3-ától március 18-áig zajlik a Sberbank jogosult betéteseinek a kártalanítása 38 047 000 forint értékig – közölte az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Eközben a nagyobb költségvetésű, ezért a betétbiztosítás alá nem tartozó önkormányzatok segítségére sietett a kormány.

Mi a helyzet ha valaki 38 milliónál többet tartott a csődbe ment bankban?

Abban az esetben, ha a betétes a 100 000 eurónak megfelelő forint összeget meghaladó vagy az OBA által nem biztosított betétköveteléssel rendelkezik, akkor az OBA által ki nem fizetett betétrészre a hamarosan meginduló végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni.

300 milliárd

A Portfolio becslései szerint legalább 300 milliárd forintnyi betét vár kártalanításra a végelszámolás alá került Sberbanknál. Az OBA megerősítette: várhatóan igénybe veszik az MNB ilyenkor rendelkezésre álló áthidaló hitelét, illetve új forrás bevonása is várható.

Teljes csőd

Nemcsak a likviditási, hanem a tőkehelyzete is megrendült a magyarországi Sberbanknak, ugyanis egy nagy összegű betéte ragadt bent anyabankjánál, a végelszámolás alá került osztrák Sberbank Europe-nál. A bankfelügyelet nem talált rövid időn belül átvevő intézményt a felügyelet a bankra, így kénytelen volt a végelszámolás mellett dönteni – jelentette be Kandrács Csaba, az MNB alelnöke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tóth Vera – Forrás: Youtube/LifeTV