Elfoglalták az SZFE hallgatói az egyetem Rákóczi téri épületének termeit is, ott is töltötték az előző éjszakát. Az új vezetés utasítása szerint péntek 18 óráig mindenkinek el kellett volna hagynia az egyetem épületeit és a kollégiumot. A diákok azonban nem menetek sehová.

Blokád alatt

Újabb épületet vettek blokád alá az SZFE hallgatói. A Vas, és a Szentkirályi utcai tömb után a Rákóczi téri épületet is elfoglalták a diákok, akik pénteken a munkaidő vége előtt, este 6 körül mentek fel saját termeikbe.

Beköltöztek a tantermekbe

Egy teremben legalább ketten-hárman táboroztak le. A diákok ott dolgoztak, zenéltek, beszélgettek és próbáltak, majd ott is aludtak.

Tanulni szeretnének

Azért volt szükség az újabb blokádra, mert azt érezték, hogy úgy tudják majd folytatni a tanulást, ha elfoglalják a termeket, és a kulcsok is náluk vannak – ezt az egyik hallgató mondta az ATV-nek.

Veszélyben az oktatás

A diákok szerint Szarka Gábor miatt ugyanis veszélybe került az oktatás. Ez hivatalosan október 22-én kezdődne az egyetemen, de a diákok azalatt is dolgoznak, így náluk ez nem számít klasszikus szünetnek, most pedig főleg a sokakban lévő düh az, amiből tudnak erőt meríteni a próbákhoz és munkához.

Levélben kaptak értesítést

Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja, valamint az egyik új rektorhelyettes, Novák Emil rektori utasítást küldött körbe az intézmény oktatóinak és dolgozóinak – írta meg a Telex.

A levélben az állt, hogy az őszi szünetet előrébb hozzák október 16 és 26 közé, és ebben az időszakban az egyetem épületeiben és kollégiumában karbantartást és fertőtlenítést csinálnak majd.

Távoktatás lehetséges

Az új vezetés utasítás szerint az őszi szünet időszakában a jelenléti oktatás szünetel, az elmaradt foglalkozások pótlásáról a szünet utáni időszakban kell gondoskodni. Ugyanakkor az osztályvezető tanárok döntésük szerint távoktatási formában szervezhetnek képzéseket, ezek megtartását azonban megfelelően igazolniuk kell.

Nem mentek haza

Pénteken 18 órakor az egyetemfoglalók bejelentették, hogy nem mennek sehová, nem hagyják el a kollégiumot. Több mint ezer szimpatizáns gyűlt össze a Vas utcában. Késő éjszakáig tartott a demonstráció a SZFE előtt.

Kiemelt kép: SZFE Rákóczi úti épülete