Budapest határán fekvő településeken vannak olyan utcák, amelynek egyik oldala Pest megyéhez, de másik oldala még a fővároshoz tartozik. Ez azt jelenti, hogy egy utcán belül van akire vonatkozik a hétfőtől érvényes kijárási korlátozás feloldása és van akire nem.

Ha minden így marad, akkor a fővárosi szomszédok csak a nyálukat csorgathatják, ahogy végignézik: utcabélijük boldogan kortyolgatja a kávéját egy hangulatos, muskátlis teraszon, miközben nekik marad a konyha. Budakeszin, a Budapest végét jelző tábla szomszédságában például a Gesztenyés étterembe csak azok mehetnek, akik az utca Pest megyei szakaszán élnek.

„Egész évben azt vártam, hogy végre kiülhessek egy jó pofa sörre az étterem teraszára, erre most kiderül, hogy nekünk valószínűleg nem szabad. Pedig csak annyi a „bűnünk”, hogy pár méterrel arrébb lakunk. Bezzeg a szomszéd, ő akár bulit is tarthat a kertjében. Lehet, felajánlom, hogy cseréljünk házat, erre az időre” – mondta a Blikknek Imre, aki az utca fővárosi szakaszán él.

Egy másik férfit szintén érint a probléma, ő az Országos Rehabilitációs Intézetbe jár kezelésre. Azon az utcán kell végigmennie Budakeszin, amelynek egyik oldala a fővároshoz, másik oldala még Budapesthez tartozik.

„Egy egészségügyi intézményben kezelnek nagyon régóta, ami pont az utca végén található. Ha a buszhoz az utca egyik felén megyek, akkor mindent szabad, de ha a másikon, akkor szinte semmit sem” – vélekedett László.

Gyálon is hasonló a helyzet. Luca és Balázs gyerekkoruk óta jóbarátok. Most azonban láthatatlan fal van közöttük, egyikük ugyanis még éppen csak, de budapesti lakosnak számít, míg másikuk gyálinak.

„Azt megértettem, amikor mindenkire ugyanazok a szigorítások vonatkoztak, de ez a mostani helyzet érthetetlen számomra. A vírus szerintem nem tudja, hogy a fővárosban vagy Pest megyében jár, mégis nekünk tilos minden, Balázsék pedig élhetik szabadon az életüket” – háborgott a fiatal lány.

De Szigetszentmiklós és Csepel határán is van olyan utca, amelynek egyik oldala a fővároshoz, a másik oldala pedig már az agglomerációhoz tartozik.

Szombaton dönt a kormány Budapestről

Szombaton dönthet a kormány arról, hogy Budapesten is enyhítenek-e a kijárási korlátozásokon.  Ha marad minden az eddigiek szerint, akkor az utca egyik felén szabad lesz például 200 fő alatti lagzit tartani, néhány méterrel odébb viszont nem. Van, ahol már beülhetnek a vendégek az étterem zárt helyiségébe, a budapesti oldalon viszont ugyanez már tiltott cselekedet.

A miniszterelnök pénteken azt mondta, ha ma mégis úgy döntenek, hogy Budapesten is enyhítik a kijárási korlátozást, akkor az csak 2 héttel követheti a főváros a vidéket, vagyis ebben az esetben Pest megyét. Erről a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt részletesen.

Hétfőtől megnyithatnak a Pest megyei parkok, játszóterek, és fogadhatnak vendégeket a szállodák és a panziók is, akárcsak a fürdők. 

Kiemelt kép: dugó Budakeszi határában – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu