A Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársainak köszönhető, hogy nem történt tragédia, és az 1 éves, valamint a 3 éves gyermek túlélte a tűző napon, kocsiban töltött 35 percet. A kicsiket anyjuk hagyta az autóban, de szerencsére a rendőrök észrevették és azonnal riasztották a mentőket. 

Két gyermeket hagytak az autóban 

A hét elején a budapesti Dózsa György úthoz riasztották a mentőket, miután járókelők észrevették, hogy az egyik parkoló kocsiba egy 1 és egy 3 éves fiút bezártak. A gyerekek több mint fél órát töltöttek a felforrósodott autóban. Mire a mentők és a rendőrök a helyszínre értek, előkerült a gyerekek anyja is, így végül nem kellett feltörni a kocsit. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Figyelmeztet a rendőrség 

Bár a hőség beköszöntével a szakemberek minden évben figyelmeztetnek arra, hogy milyen kockázatokkal jár a felforrósodott kocsiban hagyni gyermeket vagy házi kedvencet, mégis évről-évre akad ahhoz hasonló eset, mint ami legutóbb történt a fővárosban. Ezúttal csak a rendőrségnek és a gyermekmentő alapítványnak volt köszönhető, hogy nem történt tragédia. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A rendőrség hívta a mentőket

“A rendőrség vette észre a tűző napon lezárt autót, benne a két kisgyerekkel, akik közül az egyik 3, míg a fiatalabb mindössze 1 éves volt. A Magyar Gyermekmentő Alapítványt a rendőrség riasztotta a helyszínre, miután kinyitották a járművet és kiszedték abból a gyerekeket. Egyikük testhőmérséklete 39 fok volt, vagyis az utolsó pillanatokban tudták kimenteni, mielőtt még hőgutát kapott volna  – mondta a Borsnak Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója. 

Kórházba vitték a gyerekeket

A két kisgyermeknek nagyon magas volt a testhőmérsékletük, ahogy a légzés- és a pulzusszámuk is. A friss levegőn javult az állapotuk, de megfigyelésre kórházba szállították őket. A rendőrség kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt indított eljárást az ügyben.

60 fokra is felmelegszik az autó

“Sajnos, kevesen vannak tisztában azzal a ténnyel, hogy ha odakint 30 fokos a hőmérséklet, akkor egy napon parkoló autóban 10 perc kell ahhoz, hogy a belső hőmérséklet 40 fokra emelkedjen. Fél óra elteltével már 50 fok van ilyenkor az autóban, míg egy óra múlva már 60 fokos a belső hőmérséklet” – mondta Dr. Gesztesi Éva. 

50 fok volt az autóban 

Vagyis, ebben az esetben a két kisgyermeknek nagyjából 50 fokos hőmérsékletet kellett elviselnie a zárt autóban, mielőtt a rendőrök kiszabadították és a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársai kórházba vitték volna őket.

Székesfehérvári eset

A héten Székesfehérváron is történt egy hasonló eset. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság számolt be arról, hogy egy anyuka kért segítséget a 112-es segélyhívó számon, mert a picivel több mint egyéves gyereke bennragadt az autóban, mivel lezárt a jármű központi zárja. A kiérkező járőrök az autó bal hátsó ablakát betörték, és a kislányt sérülésmentesen kimentették. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: Facebook/MGYA – Magyar Gyermekmentő Alapítvány