Facebook-posztban búcsúzott a Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik elbocsátott tanára, miután pénteken megkapta a tankerülettől a felmondólevelet. Palya Tamás visszaemlékezett, hogyan indult a pályája, és megosztotta véleményét a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Kirúgott tanárok

Amint arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, pénteken több tanárt rúgtak ki azonnali hatállyal a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. A pedagógusokat azért bocsájtották el, mert az elmúlt időszakban polgári engedetlenségben vettek részt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Átadták a felmondólevelet

Palya Tamás, a Kölcsey gimnázium egyetlen kémia tanára a kirúgott pedagógusok egyike. Péntek délelőtt éppen órát ment tartania, mikor az igazgató telefonon felhívta, menjen be az irodájába. Itt várta a pedagógust a tankerület két munkatársa, akik átnyújtották a felmondólevet.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mentegetőzött az igazgató

Ezután azt mondták, nem kommentálhatják a döntést, ő csak végrehajtanak egy utasítást. Az iskola igazgatója pedig azzal mentegetőzött, hogy ő semmit sem tehetett.

Beleállt egy akcióba

„És aztán beleálltam olyan akciókba, amik miatt ma is tükörbe tudok nézni. És nekem ez nagyon fontos! Pénteken, szeptember 30-án számára is megérkezett az üzenet az elbocsájtásról. Amint a diákjainak elmondta, többen sírva fakadtak, köztük ő is. Nem csak a saját osztálya döbbent meg, hanem azok is, akiket “csak” kémiára tanított.

5 éve költözött Budapestre

Az 52 éves tanár 23 évvel ezelőtt kezdte a pályáját, 2017-ig Püspökladányban dolgozott, amely időszak alatt látványos sikereket ért el diákjaival országos tanulmányi versenyeken. Az iskola vezetőségében bekövetkezett változások miatt iskolát váltott, és Budapestre költözött családjával. Ezután kezdett tanítani a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, a 6. kerületben.

Sikeres tanár volt

Diákjaival itt is hasonlóan kimagasló sikereket ért el, mint az előzőekben. “2017-ben teljesen véletlenül választottam a budapesti Kölcsey Gimnáziumot, ami azzal járt, hogy Püspökladányban feladtunk mindent, újra kezdtük az életünket. Nagyon szerettem a Kölcseyben tanítani. Furcsa, hogy ez a mondat már múlt időben van. Itt is voltak sikereim: Irinyi, Kökél, OKTV. De nagyon büszke voltam arra, hogy olyanok is szerették az óráimat, akik nem rajongtak a kémiáért.” – írta a posztjában.

Azt hitték, viccel

A kirúgott tanár arról is ír, hogyan fogadták a kirúgásának hírét a diákok: „Visszamentem az órámra és közöltem a gyerekekkel, hogy kirúgtak. Először azt hitték viccelek. De nem. Többük szemében könnyeket láttam”.

Mindenki sírt

Majd így folytatta: „Aztán a kollégákkal beszélgettem. Aztán kimentem az osztályomhoz, ott már többen is zokogtak. Ez már nekem is sok volt, sírtam én is. Aztán egy másik osztály tagjai vettek körül a folyosón, ahol „csak” kémiát tanítottam és legnagyobb megdöbbenésemre többen zokogtak”.

Meghatódott a sok üzenettől

„Annak ellenére, hogy kirúgtak és többé nem csinálhatom azt, amit legjobban szeretek, most inkább azt érzem, hogy milyen jó, hogy tanár lettem! Mert ezekért a pillanatokért megérte. Egész délután üzenetekre válaszoltam. Aztán pedig már a Partizán stúdiójából láttam, hogy mi van a Kölcsey előtt. Megdöbbentő és megható volt. És még most is, éjfél felé közeledve, jönnek az üzenetek. Köszönöm mindenkinek!” – zárta Facebook bejegyzését Palya Tamás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kölcsey Ferenc Gimnázium