Vegán szendvicskrémeket és más egészséges ételeket is megkóstolhatott az az érdeklődő, aki részt vett Budakeszin rendezett “Gasztronómia az egészségünkért” bemutatón és vásáron. A rendezvényen szakorvosok tartottak előadást a mozgás fontosságáról és az egészséges táplálkozásról.

Egészségnap Budakeszin

Főzőbemutató és kóstolóval egybekötött gasztronómiai vásárt tartottak Budakeszin, az Erkel Ferenc Művelődési Ház udvarán. Az eseményt a Budakörnyéki Egészségprogram részeként a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás szervezte.

Fontos a táplálkozásren

„Azzá leszel, amit eszel” –mondta nyitóbeszédében dr. Győri Ottilia. Budakeszi polgármestere, arról is beszélt, hogy a Budakörnyéki Társulást alkotó települések lakói számára szeretnének minél szélesebb körű segítséget nyújtani ahhoz, hogy egészségesebben éljenek.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Egészségház az egészséges lakosokért

Ezért is hozták létre néhány éve Budakeszin az Egészségházat, ahol már egyre több szakrendelés elérhető a környék lakói számára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

2030-ig tart a program

A polgármesterasszony arról is beszélt, hogy az Budakörnyéki Egészségprogram 2018-ban kezdődött és egészen 2030-ig tart, egyik partnere pedig az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet.

Herceghalmi szörpöket is lehetett kóstolni a vásáron

Forrás: BudaPestkörnyeke.hu

„Meg kell állni”

„Nem tudatosítjuk, hogy mi az egészség, olyan természetesnek tűnik, pedig nem az” – mondta előadásában az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója. Dr. Bogos Krisztina szerint a betegség az az állapot, amikor meg kell állni és meg kell nézni, hogy mi miért alakult ki.

Dr. Bogos Krisztina tanácsadást tart a rendezvényen

Forrás: BudaPestkörnyeke.hu

A náthára is oda kell figyelni

„Egy egyszerű nátha is arra utal, hogy a szervezet megfáradt. Itt is meg kell állni és komolyan venni. Semmit nem lehet bagatelizálni” – mondta a főigazgató asszony.

Vegán szendvicskrémet is lehetett kóstolni

Forrás: Budakeszi Hírmondó

Zöldég és gyümölcsfogyasztás

„Az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy változatosan és mértékletesen kell enni” – ezt már Dr. Tóth Angéla kardiológus mondta. A szakorvos szerint a túl sok étel ugyanolyan rossz, mint a túl kevés. Minden étkezésnek 40 dekányi zöldséget és gyümölcsöt kell tartalmaznia  és mindössze 8-10 dekányi húsféleség is elegendő ahhoz, hogy egészségesen táplálkozzunk.

Kenyérfélék és édesség

A kenyérfélékből a teljeskiőrlésűt és a magvas kenyereket részesítsük előnybe. A doktornő szerint szigorú kontroll alatt kell tartani az édesség fogyasztását.

Budakeszi polgármesterének is megmérték a vérnyomását

dr. Győri Ottilia – Forrás: Budakeszi Hírmondó

Napi kalóriabevitel

A nőknél a napi kalóriabevitel 1600-2500, a férfiaknál pedig 2500 és 3000 között mozogjon. „Aki pedig elhízott, azoknál ennek a kalóriamennyiségnek a fele is elegendő”- mondta a kardiológus.  

Ha iszunk, akkor az bor legyen!

Tóth Angéla arról is beszélt, hogy alkoholt is lehet fogyasztani, de: a likőrök, az édespezsgők és a sör fogyasztása azonban nem javasolt. Nőknél naponta 1 deci bor, férfiaknál pedig napi 2 deci bor elfogyasztása az ideális mennyiség.

A mozgás nem luxus

A kardiológus szerint a mozgás nem luxus, hanem gyógymód. „Mindenki számára javasolt a gyaloglás, a futás vagy az úszás. Mindenki hetente legalább 150 percet szánjon a mozgásra”.

Helyi termelők portékáját is meg lehetett kóstolni illetve vásárolni

Forrás: Budakeszi Hírmondó

Vegán finomságok

A rendezvény résztvevői finomabbnál finomabb egészséges ételeket kóstolhattak, amelyet többek közt Bánfi Ibolya, életmód- és táplálkozási tanácsadó, vegán séf készített. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Győri Ottilia és vendégei a gasztronómiai bemutatón – Forrás: Budakeszi Hírmondó