Noha a szülők korábban bizakodóak voltak, még is bekövetkezett a legrosszabb, amit egy anya és egy apa átélhet. Nővére azonban úgy véli, húga lelke újszülött gyerekében él majd tovább.

Ezt mondta neki utoljára édesanyja

„Azt mondtam neki, hogy nem elköszönni jöttem, csak köszönni, és hogy nagyon erős.” Ezek voltak Ambarusné Balogh Melinda utolsó szavai lányához. Fanni 11 évvel ezelőtt azzal vált ismertté, hogy 2012-ben új szívet kapott külföldről – elsőként az országban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Reménykedtek, hogy jobb lesz az állapota

A Tv2 Tények műsorának munkatársai Fanni halála előtt két nappal jártak a család vásárosnaményi otthonában: két héttel azután, hogy Fanni kórházba került, és mindössze egy nappal azelőtt, hogy a 19 éves lány meghalt, édesapja akkor még bizakodóan beszélt állapotáról.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Korán kiderült, hogy nagy baj van

Fannit már gyerekkorában próbára tette az élet, mindössze két hetes volt, amikor heveny szívizomgyulladást diagnosztizáltak nála, kiderült, hogy a szíve nem fogja bírni. Ekkor vált biztoss, hogy transzplantációra lesz szükség. Csodával határos módon alig öt nap alatt találtak neki donort.

Egy hónapja azonban romlani kezdett állapota

Fanni ekkor még csak 8 éves volt és ő lett az első gyerek az országban, aki külföldről kapott új szervet. Akkor néhány évre visszakapták lányukat, idén februárban azonban Fanninál a kilökődés jelei mutatkoztak, így azonnal kórházba vitték.

Hatszor kellett újraéleszteni

„Este fél kilenckor hívott bennünket egy doktornő. Azt hiszem, a feleségemet hívta…én nem is tudom pontosan, nem is nagyon emlékszem úgy tisztán, mert annyira kiesett, hogy máris menjünk be a kórházba, mert Fanni a CT során rosszul lett és meghalt, és hatszor kellett újraéleszteni” – idézte fel az édesapja a drámai perceket.

A szülői vágy, ami sosem teljesül már

A fiatal lány ugyanis jól sütött, de tehetségesen is rajzolt, a legtöbb alkotásában pedig hangsúlyos szerepet kapott a szívátültetés. Édesapja korábban azt mondta, reméli, hogy lánya nem fogja feladni, s hamarosan viszontláthatja őt. Ezen vágya azonban sosem teljesült.

Mindenre emlékezni fognak

Fanni szobájában mindenhol az angyalka motívum köszön vissza. Édesanyja szerint ma már közöttük van, a súlyos kilökődési folyamatot ugyanis teste már nem bírta. „Nekünk ennyit adott a sors, és mi ezzel megelégszünk. Mindenre emlékezni fogunk, ami itt van” – fogalmazott Melinda.

Javult az állapota…

Hetek óta naponta csak egy órára láthatta lányát, úgy, hogy szinte csak a gépek tartották életben. Egy fertőzés miatt Fanni hosszú ideig nem volt olyan állapotban, hogy kibírjon egy nyitott szívműtétet. Hétfőre azonban jobban lett, így végül másnapra az orvosok úgy döntöttek, hogy kap egy kétkamrás műszívet

… de aztán a műtétnél rettenetes dolog derült ki

Ezzel együtt tudott volna élni addig, amíg nem találnak neki egy új szervet. „Sajnos a műtétnél kiderült, hogy az erek valószínűleg a gyógyszerek hatására annyira kitágultak, hogy nem tartotta meg a vérnyomását, és a szív olyan roncsolódott állapotban volt, hogy a műszív sem tudott volna rajta segíteni”- mondta megtörten édesanyja.

Szívét is odaadta volna lányának

„Akkor úgy döntöttek, hogy nincs tovább, mert sokkal rosszabb lett volna neki, ha nem hagyják elmenni” – magyarázta. Egy angyalkát ábrázoló tetoválás van Melinda csuklóján Fanninak is volt egy ugyanilyen. A különleges anya-lánya kapocs olyan erős volt köztük, hogy Melinda akár a szívét is odaadta volna lányának, ha megtehette volna

Ezzel vigasztalják magukat a szülők

„Azzal tudjuk legjobban vigasztalni magunkat, hogy a Jóisten nem engedte, hogy tovább szenvedjen, vagy hogy még többet, mint eddig. Aztán mi annak örülünk, hogy tizenkilenc évig a mi lányunk lehetett” – fűzte hozzá édesapja.

Szeretett volna elmenni

„Ő nem akart volna így élni…. nem akarta a gépeket (…) folyamatosan ellenkezett, hogy ő lélegeztetőgépen van. És én tudom, hogy ő el szeretett volna menni, mert ő nem szerette a szenvedést”. Fanni nővére összeomlott testvére halálának hírén. Szerinte húga lelke újszülött gyerekében él majd tovább. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt képünk forrása: Tv2.)