Baranyi Krisztina 9. kerületi és Tóth József 13. kerületi polgármester levélben fordult Orbán Viktor kormányfőhöz, hogy segítsen annak a mintegy 800 önkormányzati bérlakásban élő családnak az ügyében, akikre az MVM NEXT Energiakereskedelmi Zrt. szerint nem vonatkoznak a lakossági fogyasztók védelmében hozott szabályok.

Két kerületben is bajban

A két kerület sajtóközleménye szerint Ferencvárosban 367 család 12 önkormányzati tulajdonú épületben, a 13. kerületben pedig 425 család 9 olyan bérházban él, amelyekben a fűtést és meleg vizet biztosító központi gázkazánhoz egy gázóra tartozik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A szolgáltató nem vette figyelembe a kérést

Az épületeket üzemeltető önkormányzati cégek a rezsicsökkentés megszüntetését követően azonnal kérték a kedvezményes lakossági tarifa megállapítását, de megérkeztek az első gázszámlák, amelyekben a szolgáltató nem vette figyelembe a házakban található önálló lakások számát. A két önkormányzat a korábbiaknál nyolcszor magasabb gázszámlát kapott.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A törvény szerint…

A Ferencvárosi Önkormányzat munkatársa azt a tájékoztatást kapta, hogy mivel a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő lakóház nem a 259/2022. kormányrendelet által előírt társasház vagy lakásszövetkezet, a lakások számát nem fogják figyelembe venni. Egy-egy ház, amelyben akár 68 lakás is található, csak egy mérési pontnak – egy lakásnak – megfelelő kedvezményes gázra jogosult.

Nem válaszolt az MVM

A 13. kerületi Önkormányzat szakemberei kétszer is elküldték álláspontjukat az MVM Ügyfélkapcsolati Kft. részére, a Ferencvárosi Önkormányzat pedig szeptember 7-én fordult a társasághoz hivatalos levélben. Válasz egyik megkeresésre sem érkezett – írják.

Lakossági fogyasztónak számítanak

A vonatkozó kormányrendelet szerint az önkormányzati bérlakásban élők lakossági fogyasztónak minősülnek. A lakossági fogyasztók védelme érdekében hozott szabály azonban az MVM NEXT Energiakereskedelmi Zrt.-től kapott számlák alapján nem érvényesül, ha az önkormányzati épületekben központi gázkazán van.

Alanyi jogon jár

Mindkét önkormányzat álláspontja szerint az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló kormányrendelet alanyi jogon biztosítja az önkormányzati bérlakások egyetemes árképzés szerinti, azaz NEM piaci árú földgáz szolgáltatását, ezért az nem köthető további feltételekhez, így fogyasztási mértékhez sem – emlékeztetnek a sajtóközleményben.

A társasházakkal azonos szabályozást kérnek

Az önkormányzati lakóházakban élő érintett családok érdekében Baranyi Krisztina és Tóth József azt kéri, hogy az önkormányzati tulajdonú többlakásos lakóházak esetében is a társasházakkal azonos legyen a szabályozás. Álláspontjuk szerint semmi nem indokolja, hogy éppen a jellemzően szerényebb jövedelmű, önkormányzati bérlakásban élő és növekvő anyagi nehézséggel szembenéző családok maradjanak ki a kedvezményes energiára jogosultak köréből – írta meg a Blikk.

Segítsen Orbán Viktor

Hozzátették, hogy mindkét polgármester biztos abban, hogy nem az volt a jogalkotó szándéka, hogy az önkormányzati lakóházakban élő bérlőket kizárja a kedvezményes lakossági szolgáltatásból, ezért azt kérik a miniszterelnöktől, hogy minél hamarabb módosítsák a kormányrendeletet, és az eredeti szándéknak megfelelően alkalmazzák.

Támogatnak a helyi önkormányzatok

A helyi önkormányzatok lehetőségeikhez mérten igyekeznek segíteni a rászorulókon szerte az országban. A legtöbb helyen pályázati úton adnak támogatást, leginkább a fűtéssel kapcsolatban, de társasház-korszerűsítő támogatások (kazáncsere, gázvezetékek cseréje, társasházi nyílászárók cseréje) is szerepelnek a kínálatban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: 13. kerületi önkormányzat