Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán fakadt ki, miután kapott egy levelet az Operettszínháztól. A levélben állítása szerint a színház azt írta, nem tudja kifizetni a 95 millió forintos bérleti díját, „mert az energiaválság miatt nehéz helyzetben van”. Azonban a főpolgármester hozzátette: a színház finanszírozója maga a kormány.

„Budapestnek még a zsebét is kimetszik”

Karácsony Gergely nagyon kiakadt a közösségi médiában. Szerinte a kormány kizsebeli az önkormányzatokat. „Budapestnek még kimetszi a zsebét is, hogy biztosan ne maradjon a főváros működtetésére pénz. Ezért van a budapesti lakógyűlés és ezért megyünk perre a kormány ellen. Értem én, mondáskényszere van a kormánynak erre, és azt mondja, hogy »Gyurcsány«, »hol a pénz?«, »felelőtlen gazdálkodás«. Mondani kell valamit, még ha annak sok értelme nincs is” – kezdte bejegyzését. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fizetésképtelen a kormány

Ezután rátért arra, hogy a fővárosnak kell a saját pénzét költenie, mert a kormány fizetésképtelen. Majd utalt a Lánchíd felújítására szánt, de elmaradt 6 milliárd forintos kormányzati támogatásra. És a történet most egy újabb fejezettel bővült.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Bajban az Operettszínház is

„Itt egy újabb szép történet: most kaptunk egy levelet, hogy az Operettszínház nem képes kifizetni a 95 millió forintos bérleti díját, mert az energiaválság miatt nehéz helyzetben van. Az Operettszínház fenntartója és finanszírozója a kormány” – írta a főpolgármester.

„Gratulálok!”

Szerinte a kormány nem finanszírozza az Operettszínházat, ezért ők meg nem fizetik ki a bérleti díjat. „Ez a bevétel hiányzik a fővárosi vagyonkezelőtől, akinek, hogy például béreket tudjon fizetni, nekünk kell odaadnunk ezt a pénzt a folyószámlahitelünk terhére. És akkor még tőlünk kérdezik meg, hogy hol a pénz? Gratulálok!” – zárta gondolatait Karácsony.

A hónap végére elfogyhat Budapest pénze

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint még van némi pénz a főváros számláján, azonban az is hamarosan elfogy. Budapest április végéig 17,9 milliárd forinttal többet fizetett be, mint amennyit az állami költségvetésből normatívaként kapott.  Várhatóan május végére már a hitelkeretéből működik Budapest – jelentette ki Kiss Ambrus a város pénzügyi helyzetéről.

Nincs megtakarításuk

Arról korábban Karácsony Gergely is többször beszélt, hogy a fővárosnak gyakorlatilag nincsen pénzügyi megtakarítása, és rendkívül felháborítónak tartja azt, hogy a magyar kormány politikai döntései elvonták a város pénzügyi tartalékait.

Túlélőprogramot fogadtak el

A fővárosi közgyűlés áprilisban fogadta el a városvezetés túlélőprogramját, amelyben többek között a költségvetési helyzet stabilizálását célozták meg, miután számításaik szerint augusztusra 76 milliárd forintos hiánya lesz a fővárosnak.

„Budapest nettó befizető lett”

A városvezetés kifejtette, az iparűzési adó elvonása és a szolidaritási hozzájárulás 148 milliárd forint direkt kormányzati elvonást jelentett Budapestnek. A főpolgármester arról is beszélt, Budapest a központi költségvetés nettó befizetője lett – emlékeztetett rá a napi.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: bajban az Operettszínház. Fotó: Budapesti Operettszínház.