Maradandó sérülést szenvedett Horváth Lajos Ottó, miután előadás közben lezuhant a Nemzeti Színházban. Amint arról többször beszámoltunk, november közepén, a Rómeó és Júlia előadása közben ért súlyos baleset két színészt.

Mindkét színészt megműtötték

A helyszínre több mentőautó érkezett. Horváth Lajos Ottót és Szász Júliát kórházba szállították. A Semmelweis Egyetemen mindkettőjüket megműtötték. A baleset után néhány nappal pedig az is kiderült, hogy felépülésük akár fél évig is eltarthat. A legújabb információk szerint Horváth Lajos Ottó egyik keze sérült meg, miután az esésnél beletenyerelt egy reflektorba, amelynek a szilánkjai a csontjáig hatoltak, érintve az inakat, izmokat és ízületeket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Órákig műtötték

Miután a két sérültet azonnal mentővel szállították a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikájára, Horváth Lajos Ottó kezét péntek estétől szombat reggeli operálták az orvosok. A színész keze azóta is gipszben van és még kérdéses, hogy a szakembereknek sikerült-e – és ha igen, milyen mértékben – helyrehozni a súlyos sérülést. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Maradandó sérülései vannak

„Nagyon megviselték a történtek, látszik, hogy meg van rogyva. Lelkileg még nem tudta feldolgozni a történteket. Még mindig mardossa a bűntudat, magát hibáztatja a baleset miatt, és aggasztja, hogy képes lesz-e ugyanúgy dolgozni, mint korábban. Az orvosai egyelőre nem tudják megmondani, mennyire tudja majd a kezét használni, de félő, hogy soha nem lesz már a régi” –  mondta a Blikknek a színész egyik kollégája.

Le kell mondania szerepeiről?

Ottónak jelenleg számos szerepe van a Nemzeti Színházban, de ha a sérülése maradandó, ezeket már nem tudja majd ugyanúgy eljátszani, mint azelőtt.

Átalakítják az előadásokat?

„Ha így alakulna, az előadásokat hozzá igazítva át kell alakítani vagy lecserélni őt másra. Nagyon tart attól, hogy a baleset miatt nem viheti tovább a jelenlegi előadásait, és csak kisebb szerepeket kap a jövőben, vagy, ne adj isten, még olyanokat sem. Ugyanez a félelme a filmezéssel kapcsolatban is” –mondta a színész kollégája.

Szász Júliát többször műtötték

Szász Júlia, a baleset másik sérültje, több műtéten esett át. Ő az eset után két héttel újra kórházba került, ahol egy újabb beavatkozást végeztek rajta. Azóta otthonában lábadozik.

Vizsgálat indult

A baleset miatt a rendőrség is vizsgálatot indított, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hol tart az ügy. Egy biztos, a baleset után közvetlenül lebontották a Rómeó és Júlia díszletét, amelyet csak napokkal később, a vizsgálatra való tekintettel építettek vissza.

Veszélyes volt a díszlet?

A baleset után kiderült, hogy a színészek közül többen is jelezték a színház főigazgatójának, Vidnyánszky Attilának, hogy baj van a díszlettel, életveszélyes. Állítólag ezzel nem foglalkoztak, nem javították ki, így ment az előadás, majd megtörtént tragédia.

Büntetőjogi következmények

Portálunk korábban megkérdezte az ügyről Dr. Bátki Pál büntetőügyekben jártas ügyvédet, aki számos jó ismert ügyben volt védőügyvéd. Szerinte a Nemzeti Színházban bekövetkezett balesetnek számos jogi kérdése van. “Az ügynek nyilvánvalóan van munkajogi és ezzel összefüggésben kártérítési vonzata is. Azonban egy ilyen balesetnek lehet büntetőjogi következménye is. Ha kiderül, hogy valakit munkavédelmi vagy balesetelhárítási foglalkozási szabályokat megszegte és emiatt következett be a baleset, akkor az foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt felel.”

Büntetőjogi felelősség

Bátki Pál elmondta: Egy színházi baleset bekövetkezhet azért is mert a díszlet eleve balesetveszélyesen volt megtervezve, de azért is mert nem megfelelő, szakszerűtlen volt az anyagválasztás, vagy az összeszerelés. “A munkavédelem összetett fogalom, a technikusnak a tervezőnek az igazgatónak mind saját felelősségi köre van, és gondos tanú és szakértői bizonyítást kell lefolytatni a büntetőjogi felelősség megállapításához. “

Pénzbüntetés a leggyakoribb büntetés

“Az ügyvédi gyakorlatom szerint egy ilyen ügyben a bíróság általában pénzbüntetést szab ki. Ugyanakkor lehetőség van közvetítői eljárás lefolytatására is, ami a felelős és a sértettek megegyezés esetén szükségtelenné teheti a büntetéskiszabást.” – fejtette ki véleményét portálunknak Dr. Bátki Pál, büntetőügyekben jártas ügyvéd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Rómeó és Júlia előadás – Forrás: nemzetiszinhaz.hu