A Renault autószalon tulajának, az egykori Forma-1-es versenyző Baumgartner Zsolt édesapjának, Bamugartner Antalnak van egy óriási földterülete Budakeszi és Budaörs között, a Farkeshegyi reptér mellett. Ez egy Natura 2000-es védett terület, azonban furcsa mozgolódás, villany,- és vízvezeték építés kezdődött a természetvédelmi területen. Gépek jelentek meg, aztán tiltakozók. Attól félnek a helyiek, hogy egyszer csak megindul egy lakópark építése az Álomvölgy nevű helyen.

A korábbi Forma-1-es pilóta, Baumgartner Zsolt édesapja egy nem beépítési tilalom alatt álló területet vásárolt meg másodmagával 23 évvel ezelőtt, ám a 2005-ös agglomerációs törvény kimondta, hogy a területen csak növénytermesztéshez, terményfeldolgozáshoz, állattenyésztéshez és tároláshoz kapcsolódó épületeket lehet építeni, illetve egy maximum 200 négyzetméteres házat, de azt is csak akkor, ha az állattartás miatt szükséges – írja a 24.hu.

Hivatalosan nem lehet itt lakóparkot építeni

Baumgartnerék eredetileg egy biztonságtechnikai tanpályát akartak felhúzni, ebből végül nem lett semmi, Baumgartner Antal szerint a városvezetés hiúsította meg a beruházást. 2009-ben aztán az Álomvölgyet Natura 2000-es természetvédelmi területté minősítették. Ráadásul az önkormányzat rendeletben mondta ki a korlátozott funkciójú mezőgazdasági terület változtatási tilalmát.

Itt a Farkashegyi repülőtér mellett van az érintett terület – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Mozgolódás a területen

Márciusban kezdtek pletykálni arról, hogy a tilalom ellenére titokzatos építkezés kezdődött Budakeszin. A Párbeszéd feljelentést is tett környezetkárosítás gyanújával arra hivatkozva, hogy a területet a tulajdonosok elkerítették, betonoszlopokat helyeztek el és a patak folyásába is beavatkoztak.

Itt a Farkashegyi repülőtér mellett van az érintett terület – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Munkagépek dolgoznak

Nemrégiben egy budakeszi Facebook-csoportban ismét arról írtak, hogy munkagépek jelentek meg a helyszínen. Múlt kedden Szél Bernadett független országgyűlési képviselő feljelentéskiegészítésében arról tájékoztatta a Budaörsi Rendőrkapitányságot, hogy a változtatási tilalom alá eső területen továbbra is építési beruházási, út- és közműépítési munkálatok zajlanak.

Baumgartner Antal szerint viszont mindössze annyi történt, hogy kutat épít a területre és „sártalanítják” az utat, de az önkormányzat hamar felszólította, hogy állítson le minden munkát.

Tagadják a lakópark építését

Baumgartnerék tagadják, hogy lakóparkot építenének az Álomvölgy elnevezésű területre, ennek ellenére a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságának munkatársai bejárták a területet és megállapították, hogy a tulajdonos megbízásából elektromos vezetékeket helyeztek a földbe körülbelül 1,5 kilométer hosszúságban, az ellenőrzéskor éppen vízvezeték kiépítése volt folyamatban körülbelül 1 kilométer hosszúságban, kivágtak egy 8-10 méteres fát és kerítésépítési munkák olyan területen is folytak, ahol védett növények találhatók.

Budakeszi önkormányzata is kiakadt

Budakeszi önkormányzat munkatársai is több alkalommal tartottak helyszínbejárást a területen, az elkészült jegyzőkönyveket fényképeket rögtön továbbították az illetékes hatóságoknak, kérve, hogy vizsgálják ki az ügyet.

Választ viszont egyelőre nem kaptak. Az önkormányzat a rendőrségen is bejelentést tett, a tulajdonost pedig felszólította, hogy semmilyen munkálatot ne végezzen. Az önkormányzat egyúttal a területre vonatkozó változási tilalom 3 éves meghosszabbítását kezdeményezte.

Kiemelt kép: illusztráció – Kép forrása: nif.hu