A legkorábban csak jövő januárra nevezhetik ki az intézmény új vezetőjét, mivel furcsa folyamatok zajlanak a háttérben. Egy biztos: a Biodómmal kapcsolatos problémák miatt nincs irigylésre méltó helyzetben a leendő főigazgató

Gyurcsány pártja új pályázatot akar

Újabb támadást indított a városvezetés ellen az ellenzéki többségből egyre nagyobb hányadot magáénak tudó Demokratikus Koalíció. A párt fővárosi fővárosi frakcióvezetője, Szaniszló Sándor hétfőn közleményben szólította fel Karácsony Gergely főpolgármestert a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói pályázatának érvénytelenné nyilvánítására, és egy új pályázat kiírására – írja a Népszava. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak egy jelöltet hívtak meg

A lap a DK információira hivatkozva azt írta, az állatkert főigazgatói posztjának betöltésére kiírt pályázatra többen is jelentkeztek, közöttük nemzetközi szinten is elismert szakemberek, multinacionális cégnél tapasztalatot szerzett vezetők, illetve egy hasonló profilú vállalat korábbi vezetője is. ennek ellenére a mai bíráló bizottsági döntésre csak egy jelöltet hívtak meg – az Állatkert egyik kommunikációs munkavállalóját – , mindenki mást anélkül zártak ki, hogy lehetőséget kaptak volna a személyes bemutatkozásra.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Éles szavak

Szaniszló Sándor egyenesen a „vezetői pályázatok testre szabásáról” és „megbundázásáról” ír, mondván „ez a hozzáállás a jelenlegi kormánypártokra jellemző”. A fővárosi koalíció legnagyobb frakciójaként ezt elfogadhatatlannak tartják és a tisztességtelen feltételek miatt a DK képviselői nem támogatják a hátszéllel rendelkező jelölt személyét.

Több jelöltet szerettek volna meggyőzni az indulásról

„A hétvégén zárult az állatkert főigazgatói pályázata, amelyre tudomásom szerint hét jelentkező adta be a pályamunkáját. Ám ezek közül a Főpolgármesteri Hivatal nekem adott tájékoztatása alapján csak egyet találtak érvényesnek. Holott a munkatársaimmal kifejezetten figyeltünk arra, hogy minél több jelöltet győzzünk meg az indulásról” – válaszolta a Népszava kérdésére Bősz Anett főpolgármester-helyettese.

Nem akarnak senkire sem rábökni

Hozzátette, „mindenkit igyekeztem biztatni, mondván, hogy amíg én leszek a főpolgármester-helyettes, nem lesz olyan, hogy egyvalakire rábökünk és kinevezzük pályázat ide vagy oda”. A Demokratikus Koalíció által delegált politikus a fentiekről tájékoztatta frakciótársait, akik szintén elfogadhatatlannak tartották ezt az eljárást.

Hangvételi különbségek

Az már más kérdés, hogy némiképp harciasabb stílusban reagáltak, mint ahogy talán ő tette volna, de nem vagyunk egyformák – kommentálta a DK fővárosi frakció vezetője által kiadott mai közleményt Bősz Anett, aki arra a kérdésünkre, miszerint Hanga Zoltán lenne-e az egyetlen bent maradt pályázó nem kívánt válaszolni.

Odébb tolták

A pályázatokat elbíráló neves szakembereket felvonultató bíráló bizottság a Népszava információi szerint hétfő kora délutáni ülésén többségi döntéssel januárra halasztotta a pályázatok elbírálását, időt hagyva magának a szombaton beérkezett dokumentációk tanulmányozására.

Tovább csúszik a kinevezés

Az időkérés indokoltnak látszik, hiszen a pályamunkák között akad 60 oldalas is. A bizottság tagjai az egyetlen érvényesnek nyilvánított jelentkező pályaműve mellett az érvénytelen pályázatokat is megtekinti. A fentiek alapján az erre vonatkozó előterjesztést törölték a szerdai közgyűlés napirendi pontjai közül, így legkorábban jövő januárban nevezhetik ki a főigazgatót.

Évek óta tartó lejtmenet

Persányi Miklós távozása óta valódi kormányos nélkül hányódik az állatkert hajója. Az állatkertet megújító, nagy szakmai sikereket elérő vezetője 2020. március 1-vel távozott posztjáról. Lemondását megromlott egészségi állapotával indokolta, de a valódi ok a biodóm projekt bukása volt. Az őt követő megbízott igazgatók nem sokat tudtak érdemben hozzátenni az eseményekhez. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk saját illusztráció.)