Nem mindennapi események szemtanúja lehetett, aki csütörtök reggel áthaladt az érdi pincesoron. A Mély úton az egyenruhás városrendészek társaságában feltűnt a polgármester és a jegyző mellett az önkormányzat számos munkatársa: 10-15 ember gyülekezett az utcán a Présház előtt.

Szóváltás a pincesoron

Tíz óra körül, némi hangos szóváltást követően az önkormányzat munkatársai a zár felfeszítésével jutottak be a város tulajdonában lévő félig kész ingatlanba. Erre azért volt szükség, mert a városvezetés úgy döntött, visszaveszi az épületet a munkát félbehagyó, a munkaterületről már hónapokkal ezelőtt bármiféle magyarázat nélkül levonuló vállalkozótól. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Közösségi présházat terveztek

A Modern Városok Program részeként az önkormányzat még 2021 júniusában kezdte meg a közösségi présház építését a pincesoron, a Mély úton. A tervek szerint a kétszintes épületben zarándokház is működik majd, de közösségi rendezvényeknek, előadásoknak, zenés esteknek, megbeszéléseknek is otthont ad.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Leálltak a munkával

A közbeszerzésen nyertes kivitelező Buda Híd Kft. eleinte jól haladt a munkálatokkal, később azonban elcsendesedtek a munkagépek, megmagyarázhatatlan okból leállt az építkezés. Csőzik László polgármester elmondta: felszólították a vállalkozót, folytassa a munkát, de erre nem volt hajlandó, az okokra pedig nem adott választ.

Felmondták a szerződést

A város megelégelte a kialakult helyzetet, felmondta a vállalkozóval kötött szerződést. Ezt követően szeptember 7-én délelőtt egy független igazságügyi szakértő bevonásával, a város illetékes szakembereinek, illetve az önkormányzat jogi képviselőjének jelenlétében megpróbálták visszaszerezni a munkaterületet.

Nem adott választ

A délelőtti hatósági bejárásra meghívást kapott a vállalkozó is. A többszöri kérdésre, mely szerint birtokolja-e az épületet, nem volt hajlandó válaszolni, így a tulajdonos, azaz az önkormányzat megkísérelte a bejutást a saját ingatlanába.

Azt mondta, elveszett a kulcs

Ez nem ment egyszerűen, mert a kivitelező széttárta a karját és azt állította: az épület kulcsa elveszett. Így aztán az önkormányzat munkatársai csak erővel tudtak benyomulni az önkormányzati épületbe.

A szakértő következik

Az igazságügyi szakértő a helyszíni felmérést követően majd megállapítja elemzésében, hogy milyen minőségű munkát végzett a kivitelező, meddig jutott el, illetve milyen munkálatokra van még szükség ahhoz, hogy az épületet a város használatba vehesse.

Cserben hagyta őket

Csőzik László szerint ebben az ügyben számos jogi eljárás van, hiszen az önkormányzat egy olyan vállalkozóval áll szemben, amelyik több megrendelőt, önkormányzatot, magánszemélyt is cserben hagyott – írta az erdmost.hu.

Zűrös háttér

Az Átlátszó kiderítette, hogy az érdi önkormányzatból is bolondot űző Buda Híd Kft. tulajdonosa az a Lipők Zoltán, aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kemecse fideszes polgármesterének a fia. Az oknyomozó cikkeiről elhíresült portál részletesen foglalkozott a kft. zavaros ügyeivel. Mindezekből kiderül, hogy a cég ellen 11 végrehajtás indult tavaly október óta, ebből három jelenleg is hatályos.

Hogyan tovább?

„A présházat azonban meg kell építeni, így a város arra készül, hogy a saját szakembereivel végezteti el a hátralévő munkát, hogy közösségi térként működhessen az épület” – hangsúlyozta Csőzik László. A polgármester hozzátette, hogy az érdiek megérdemlik ezt a beruházást és a Mély utcai pincesornak egy fontos színfoltja lehet majd az új épület. Tűrhetetlennek nevezte azt, hogy egy gazdasági társaság – többek között Érden is – mindezt meg merte engedni magának. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az érdi présház. Fotó: erdmost.hu